Цветан Панков
на снимката: арестуваният Цветан Панков

Началникът на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков е арестуван с получен подкуп. Заедно с него са задържани и шефът на сектора за противодействие на наркотрафика и разпространението на наркотици в дирекцията, както и още един полицай.

Специализирана акция

Това обяви главният прокурор Иван Гешев в МВР и подчерта, че до арестите се е стигнало след перфектна работа на дирекция „Вътрешна сигурност“.

Главният прокурор посочи, че продължават претърсванията на множество обекти и жилища. Предмет на делото е организирана престъпна група, занимаваща се с подкупи и упражняване на чадър върху групи за наркотрафик и разпространение на наркотици не само на територията на България.

Това са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците у нас, както и основните ни контакти с нашите международни партньори, посочи Гешев.

Арестите са били извършени след 17,00 ч. вчера, като тримата ще бъдат обвинени за участие в организирана престъпна група, занимавала се основно с подкупи.

„И да го кажем по този начин – упражняване на логистика, помощ, чадър, върху дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик и разпространение на наркотици не само в България“, каза Гешев.

Той подчерта, че задържаните са най-висшите ръководители в МВР за противодействие на наркотрафика и били хората, които са основни точки за контакт с международните служби, а с Панков се познавали от края на миналия век.

„Лично аз го познавам го от 90-те години, когато работеше в едно софийско районно управление, също по линия на противодействие на наркотиците и съм потресен и изключително разочарован в личен план. „Интерес на българските граждани е самите ние да си изчистим къщичката и това го правим. Това, което описвам също не се е случвало в новата история на България“, каза още главният прокурор.

Цялостен анализ на ГДБОП

Вътрешният министър Младен Маринов добави, че предстои цялостен анализ на работата на ГДБОП и основно на отдела за борба с наркотиците. Той каза, че ще обсъди случая с премиера Бойко Борисов и след това ще стане ясно какви промени ще има в структурата и състава на дирекцията.

Министър Маринов определи случилото се като много неприятно.

„Разпоредих на главния секретар на МВР да се направи цялостен анализ на работата на ГДБОП и противодействието и трафика на наркотици, за да мога да обсъдя с премиера и да вземем правилно и информирано решение за промени в структурата на Дирекцията, да изчистим нейното име“, каза вътрешният министър.

Той отбеляза, че това е службата, която работи „с нашите партньори от ЕС и целия свят, важно е да запазим доверието, което има при тези контакти“.

От думите на главния прокурор стана ясно още, че задържането на шефа в ГДБОП може да има връзка и със задържаните 327 килограма кокаин в столичния Студентски град.

„Във всяко стадо има мърша“

Новината за снощните арести беше съобщена от Иван Гешев първо в новооткрития му профил в „Туитър“.

В него той написа:

„Времето на недосегаемите свърши! Независимо къде и още по-малко ако се отнася до най-висшият служител за борба с наркотрафика. Поздравление за работата на „Вътрешна сигурност“ на МВР и на Специализирана прокуратура“.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че във всяко стадо има мърша, ние трябва да отстраняваме тези, които работят за престъпността, а не срещу нея. Това, което правим не трябва да се приема като лош знак.

„Ние си знаем проблемите, за разлика от някои други. Поздравявам тези служители на МВР, които честно работят. Но към тези, които работят с престъпниците и опъват чадъри, аз като главен прокурор, а съм сигурен и министърът на вътрешните работи, ще бъдем безкомпромисни“, категоричен е Иван Гешев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!