роми, Италия, карантина
Опитът на български роми да нарушат карантината завърши със сблъсъци с полицията и местни хора /снимка: Туитър/

Българите, поставени под карантина в италианския град Мондрагоне, нарушиха наредбата за изолация в условията на пандемия. Стигна се е до сблъсъци с местните власти и с жителите на града, предаде БНР.

Близо 700 българи от ромски произход, които обитават малък жилищен комплекс в Мондрагоне и са поставени под карантина поради уставен коронавирус сред тях /до момента 49 души/, протестират, като искат да имат правото да напускат „червената зона“, обявена за тях от местната управа. Те работят като берачи и претендират, че трябва да ходят на работа и имат нужда от средства. Полицията успя да спре голяма част от опитващите се да излязат от червената зона. Един полицаи е ранен.

Местни жители направиха от своя страна обсада и се стигна до остри разпри между двете страни – българските граждани ги замеряха със столове от балконите, те отвърнаха с хвърляне на камъни и разбиване на коли с българска регистрация.

Вътрешният министър Лучана Ламорджезе изпрати допълнителен контингент от представители на реда и на армията да охраняват квартала. В помощ на удържащите карантината са дошли 50 войници.

Губернаторът на област Кампания, Винченцо Де Лука, е решен да остави ромите под 15-дневна карантина, като не излизат дори и за храна, която ще им се доставя отвън. Това ще става чрез службата за гражданска защита, обяви той.

Де Лука е известне с драконовските си ограничителни мерки и заплаши, че ако случаите на коронавирус в града Мондрагоне достигнат 100, ще постави под карантина всичките му 30 000 жители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук