Арестуваните полицаи от „Икономическа полиция” са изнудвали дребни търговци. Тяхната престъпна група е действала на територията на Четвърто РУ.

Търговците били принуждавани да плащат „такса спокойствие”, за да не бъдат извършвани полицейски проверки и да бъдат предупреждавани за предстоящи проверки.

Събирани са суми и от автокъщи, наргиле барове, пазарували са без заплащане.

Ръководител на групата е началникът на сектора Красимир Кръстев. Задържани са в момента на получаване на 2000 лева, уговорката е била за 2000 евро, но след преговори е уточнена крайната сума.

Петимата полицаи бяха задържани на 24 януари при акция на полицията. Прави впечатление, че техните имена не се споменават никъде, за разлика от сходни акции на полицията, когато самоличността на задържаните беше шумно обявявана.

На четирима души е повдигнато обвинение за участие и ръководене на организирана престъпна група, търговия с влияние и измама.

Внесено е искане за „задържане под стража“, обяви прокурор Димитър Петров, изпълняващ функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура, цитиран в съобщение на МВР.

Мерките за неотклонение ще се гледат днес, продължават активни действия по разследването.

Според наблюдаващия прокурор йерархията на групата е следвала йерархията на структурата.

„Събрали сме множество доказателства, включително свидетели са разпитани пред съдия. Възложени са и данъчни ревизии като физически лица”, каза прокурорът. Нерегламентираните им практики са били в рамките на дейността на сектора.

Информация за арогантно поведение на служителите е получена още през ноември миналата година. А според прокуратурата, групата е действала от 2017г.

Процесуално-следствените действия продължават, като в хода на работата може да бъдат привлечени и други като обвиняеми.

Установени са и редица административни нарушения ,като например неравномерно разпределение на работата. Затова е възложена и проверка на Дирекция „Инспекторат“.

В разкриването на престъплението е използван целият оперативен потенциал, каза директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ Румен Ганев.

Той отбеляза, че ръководителят на групата е бил ръководен служител на Второ РУ, преминал през доста ръководни постове в МВР. Точно преди седем години, той бе махнат като шеф на 2-о РУ.

Тогава семейство се оплака от полицейско насилие при задържане. Заради инцидента Кръстев бе освободен от поста началник на 2-о РУ и върнат като шеф на сектор “Икономическа полиция” в 4-о РУ. Освен това бе наказан с порицание за срок от 6 месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!