Здравния министър Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация по гръдна хирургия и белодробни трансплантации

Здравното министерство е подписало споразумение с болницата във Виена за обучение на български лекари за белодробни трансплантации и докато трае то, всяка година по петима нуждаещи се пациенти от нашата страна ще бъдат приемани за трансплантация на бял дроб във Виена. Това стана ясно в петък след среща при премиера Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация по гръдна хирургия и белодробни трансплантации. Според Ананиев това означава, че трансплантациите там могат да започнат веднага.

Договорът на България с болницата във Виена беше прекратен преди около година и половина и оттогава никъде не се правят белодробни трансплантации на нуждаещите се българи и няколко души починаха без да дочакат операция. Българските лекари, които ще се обучават във Виена са от болниците „Св.Екатерина“ и Военно-медицинска академия (ВМА). След трансплантациите състоянието на пациентите ще бъде проследявано в „Света Екатерина“.

Ананиев смята, че белодробни трансплантации биха могли да се извършват в България в началото на 2021 година. Споразумението с болницата във Виена вече е изпратено в Евротрансплант, а в близките дни България ще изпрати и специална заявка за пълноправно членство в европейската донорска мрежа, съобщи Ананиев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук