На снимката: Кирил Ананиев

От началото на пандемията до 31 март 2021 г. сме извършили разходи, свързани с мерките за борба с COVID-19 в размер 5,1 млрд. лева, заяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев.

1,8 млрд. са отишли в домакинствата

По време на изслушването си в парламента Ананиев подчерта, че от тази сума 1,8 млрд. лева от бюджета са отишли за подкрепа на домакинствата, 2,2 млрд. лева за бизнеса, а 1,1 млрд. лева за онези органи на държавно управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и преодоляване на негативните последици от нея.

От началото на годината са изразходвани допълнителни 314 млн. лева за по 50 лева добавка към пенсиите на всички пенсионери от януари до март тази година, разясни Кирил Ананишев.

Без акутализация на бюджета

Актуализация на бюджета не се налага, отсече още той. Според него всички социално-икономически мерки, които предстоят да бъдат внесени до края на годината, могат да наложат актуализация на тазгодишния бюджет на страната. Предвидените средства не се налага да бъдат актуализирани, ако няма промени. Няма една стотинка повече похарчена с постановление на Министерски съвет от това, което е одобрено от Народното събрание, категоричен бе Кирил Ананиев.

Първото тримесечие с дефицит от 619, 4 млн. лева

Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. е отчел дефицит в размер на 619,4 млн. лева, фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8,5 милиарда лева, отчете още Ананиев.

Националният план за въвеждане на еврото в България е в напреднала фаза. По документа се работи усилено, за да може да бъде спазен срокът за окончателното му изготвяне – 30 юни 2021 г., обяви още финансовият министър в оставка по време на изслушването си.

Влизаме в еврозоната на 1 януари 2024 г.

Той подчерта, че индикативната дата за членство във валутния съюз остава 1 януари 2024 г., а процесът вече е навлязъл в заключителната си фаза.

Актуализация на бюджета не се налага. Може да се наложи само при влошаване на противоепидемичната обстановка и всички социално-икономически мерки, които трябва да продължат, заяви Ананиев.

Според него актуализация трябва да се направи от бъдещето правителство. Не трябва предварително да определяме неговите политики и приоритети до края на годината, посочи той.

Министърът в оставка беше категоричен, че размерът на фискалния резерв не създава притеснения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук