Кирил Ананиев
На снимката: министърът на финансите Кирил Ананиев

180 болници са били определени за лечение на пациенти с коронавирус още в началото на пандемията през март. Това стана ясно от думите на бившия здравен министър и настоящ министър на финансите Кирил Ананиев пред Нова телевизия.

„Легловата база не може да изчезне. Става въпрос само за организация. Издадох и втора заповед, за да се подготвим за есенно-зимния сезон, с която задължих директорите на местните РЗИ да създадат организация – болници, легла и медицински персонал на базата на регионалните потребности“, каза Ананиев.

Всеки един директор на лечебно заведение носи отговорност за политиката в болницата. Всяка негова стъпка, която не отговаря на ситуацията трябва да бъде осъдителна, добави Ананаиев.

Относно недостига на кадри у нас в сферата на здравеопазването, Ананиев заяви, че още в началото на мандата си като здравен министър е разговарял с министъра на образованието за това да се увеличи приемът на студенти по медицина с 1000 души годишно, като според него тази мярка ще даде отражение през следващите години.

По думите му министерството е провело разговори с Български лекарски съюз, като са фиксирали заплатите на 900-950 лв. за медицински сестри и 1150 за лекари.

„Заплатите са сравнителни ниски в България, и много по-ниски  в сравнение със Западна Европа. Такава е политиката при нас, че  механизма на финансиране не позволява това да стане с централно решение на правителството, това може да стане само с решение на болниците“, заяви Ананиев.

Вече като финансов министър той подчерта, че здравеопазването е приоритет в Бюджет 2021.

„За първи път за здравеопазване са заделени над 6 млрд. ресурс. Имаме конкретни цели и приоритети, които преследваме“, каза още Ананиев.

Относно критиките към бюджета, той заяви, че критикуващите не са имали време да прочетат направените актуализации.

„Бюджетът е направен в безпрецедентна ситуация, в която всички държави акумулираха всичките си налични средства в борбата с епидемията. В такъв период в който приходите намаляват, а трябва да се направят допълнителни разходи е нормално да бъде направено разхлабване на фискалната политика“, каза Ананиев.

От думите на Ананиев стана ясно още, че не е бил  съгласен да се отпускат надбавки за всяко дете, без значение от доходите на родителите.

„Тези 390 млн. лева могат да отидат при други цели, но такова беше решението на правителството“, добави министърът.

На въпрос защо парите ще бъдат отпускани само за една година, Ананиев обяви, че се предполага, че пандемията след година ще приключи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!