Хинко Хинков

Мораториум върху откриване на болници до утвърждаване на нова Национална здравна карта е един от приоритетите на министъра на здравеопазването Христо Хинков. Те бяха представени пред членовете на ресорната парламентарна комисия.

Според министъра освен нова здравна карта са нужни законови и подзаконови промени, които сега не дават възможност на НЗОК да отказва договори с болници.

„В личните ми приоритети е темата за доплащането от страна на пациентите, тъй като то е нараснало значително“, призна той. И добави, че здравната каса има един финансов ресурс, който не е достатъчен.

„Този ресурс все повече се разпределя сред повече изпълнители на медицински услуги, особено болници, а това роене на болниците води до намаляване на качеството на медицинската услуга и до доплащане от страна на пациентите, тъй като себестойността на клиничните пътеки остава една и съща“, каза Хинков. По думите му колкото повече се разпределя ресурсът, толкова повече хората ще доплащат от джоба си.

Сред приоритетите ще бъдат предприемане на мерки за повишаване на заплатите на медицинските специалисти, намаляване на административната тежест, ефективно използване на базата данни и създаване на възможност информационната система на НЗОК и Националната здравноинформационна система „да си говорят“, контрол на медицинските дейности. Изготвяне на задание за изграждане на националната детска болница е на първо място сред приоритетите, заедно с проекта за спешна помощ, осигуряването на хеликоптерите, както и стратегията по психично здраве, каза още Хинков. Той припомни и заложените цели в Плана за възстановяване и устойчивост – за изграждане на центрове за психично здраве във всеки областен град, изграждане на т.нар. строук центрове – за бърза и комплексна реакция в лечението на инсулти и др.

За решаване на проблема с недостига на кадри министър Хинков посочи, че трябва да се повиши привлекателността на професията, включително и тази на медицинските сестри, както и да има по-балансирано разпределение на медици в страната. Вероятно ще се увеличи държавната поръчка за лекари и медицински сестри в медицинските университети.

Акцент ще бъде поставен върху профилактиката, в областта на психичното здраве, контролът върху дейностите, стратегията за кадрите, функционирането на спешната помощ, за която е необходима дългосрочна инвестиционна политика, посочи още министър Хинков, цитиран от БТА.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук