Скопие
На снимката: Скопие

Обвинение за измама на пациенти по време на COVID пандемията е повдигнала прокуратурата в Скопие срещу кардиохирурга Жан Митрев и клиниката му. Според разследващите лекарят е въвел в заблуждение 283 души, предлагайки им хемофилтрацията като безвреден и ефикасен алтернативен метод срещу вируса, без да ги информира за рисковете.

„В хода на образуваното производство са представени доказателства в подкрепа на предположенията, че в периода от юни 2020 г. до юни 2022 г. с намерение да си набави значителна противоправна имотна облага, чрез укриване на факти, подсъдимият е въвел в заблуждение пострадалите пациенти, лекувани в клиниката му за КОВИД-19, на които е направена хемофилтрация, като така на всеки един от тях са причинени имуществени щети”, се казва в съобщението на прокуратурата.

Самият Митрев пък отрича да е имал намерение да заблуждава някого.

От клиниката му също твърдят, че атаките били неоснователни. Всички лечения и процеси в болницата били публични и прозрачни в интерес на пациентите.

Прокуратурата в Скопие се зае със случая с клиниката „Жан Митрев” през лятото на 2022 г., припомня БТА. Тогава в Северна Македония е излъчен филмът на Разследващата репортерска лаборатория, наречен „Нечиста кръв”- проучване за работата на клиниката в периода от 2020 до 2022 г., в който семейства на пациенти с КОВИД-19 разказват, че са приели на болните да бъде приложена хемофилтрация, без да имат информация, че са обект на клинично изследване. Условие за лечението на пациентите било да платят авансово 12 000 евро за пакет от две хемофилтрации, без да им бъде разяснен този метод и потенциалните рискове. Общата сума, която е получила клиниката от прилагането на този метод, е около 1,6 милиона евро, а за извършваните клиничните изследвания Държавната агенция по лекарствата не е била уведомена.

„При прилагането на хемофилтрация на пациенти, заразени с коронавирус, Митрев се е позовал на документ, издаден от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ от април 2020 г. С това одобрение компанията „Бакстер“ е получила разрешение за употреба на определено медицинско средство за извършване на процедура за хемофилтрация при пациенти с потвърден коронавирус на възраст 18 или повече години, които са в интензивно отделение с дихателна недостатъчност и необходимост от пречистване на кръвта”, цитират на сайта си от Разследващата репортерска лаборатория прокурора Искра Хадживасилева.

„Не може обаче да се промотира възможността за използване на метода при пациенти, страдащи от КОВИД-19, скривайки факта, че методът не е одобрен за лечение на това заболяване, както и че разрешението е издадено само по спешна процедура поради пандемията, с определени критерии и обхват на приложение. В допълнение към потенциалната полза, лечението носи и сериозни потенциални рискове, за които пациентът е трябвало да бъде наясно, така че методът не е трябвало да бъде представян като безопасен или ефективен при лечението или превенцията на КОВИД-19“, казват от прокуратурата.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук