Урсула фон дер Лайен, европейската комисия
На снимката: Урсула фон дер Лайен

Сигурността на европа е под заплата и изправена пред предизвикателства, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според нея Русия представлява „най-непосредствената“ такава.

Фон дер Лайен посочи, че заплахата от Москва обаче не е единствената, пред която е изправена Европа. Тя предупреди за предполагаемите опити на Китай „да прекрои международния ред в своя полза“ и настоя, че Европейският съюз и НАТО трябва да реагират на подобни действия.

Тя също така настоя, че ЕС ще продължи да санкционира страни, които подкрепят военно Русия, като Иран и Беларус.

„Европейският съюз ще наложи нови санкции на Беларус с оглед на продължаващо оказване на натиск върху

Русия да прекрати войната

си в Украйна и ще разшири мерките към онези страни, които подкрепят Москва“, посочи тя.

„Ние ще продължим да оказваме натиск върху Кремъл толкова дълго, колкото е необходимо с режим на жестоки санкции, ние ще разширим тези санкции към онези, които военно подкрепят войната на Русия, като Беларус или Иран“, каза Фон дер Лайен, като добави, че „ние ще излезем с нови санкции срещу Беларус в отговор на тяхната роля в тази руска война в Украйна.“

Председателят на ЕК даде висока оценка на Съвместната декларация за сътрудничество между НАТО и ЕС, подписана по-рано през деня, като подчерта, че документът ще задълбочи вече „отличното“ сътрудничество между двете организации.

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че войната на Русия в Украйна сближава НАТО и ЕС.

В същото време Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация, заяви, че Русия воюва с НАТО. Според бившия шеф на Федералната служба за сигурност (ФСБ) военната конфронтация не е между Москва и Киев, а между Москва и основните сили в НАТО – САЩ и Великобритания.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук