грипна ваканция епидемия
Грипната вълна обхвана страната

Регионалният пандемичен щаб обяви грипна епидемия в област Бургас. По този начин се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

Препоръчва се на здравните заведения да предвидят разширяване на легловата база на вътрешните отделения за сметка на други отделения с цел прием на пациенти с грип и следгрипни усложнения.

Преустановяват се и свижданията в болниците. Затяга се контролът по филтрирането на болните деца в детските градини, както и на персонала.

Учебните занятия се преустановяват и се преминава в

неприсъствена форма на обучение

в училищата и университетите на територията на област Бургас. Онлайн обучението ще бъде за периода 12-17 януари.

Това е решение, което е взето от Кризисния щаб, за да се ограничи разпространението на заболеваемостта между децата. То ще бъде преведено в изпълнение чрез заповеди от страна на представителите на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката.

Кризисният щаб ще заседава отново на 17 януари относно

развитието на грипната епидемия.

„Грипът е много динамичен. Това, че е започнал някъде в България, значи че е начало на вълната, която в рамките на две седмици ще обхване вероятно всички региони, но не едновременно“, каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му тази година грипната епидемия започва около седмица-две по-рано от предишни години. Най-голяма към момента е заболеваемостта в Бургас, Варна, Пазарджик, Ловеч и Шумен.

„За разлика от други години, този път вълната започва по-скоро от изток, а не от другите градове. Данните за София в момента са сравнително ниски. Има повишаване на индексите, но те са още далече от епидемични нива“, каза още доц. Кунчев.

Според него в България циркулират двата основни типа грип – H1N1 и H3N2. Открит е и първи случай на грип тип В – B/Victoria.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук