, евролаб държавата ГКПП КАПИТАН АНДРЕЕВО

Държавата поема т.нар. „златен гьол“ на границата ГКПП „Капитан Андреево“. Дезинфекцията на автомобилите, влизащи у нас от Турция, вече ще се извършва от държавна фирма. Договорът на частната фирма изтича на 12 март т.г., днес ѝ е изпратено двумесечно предизвестие, че няма да бъде продължен. Това съобщи земеделският министър Явор Гечев. Той поясни, че в договора има клауза, според която е необходимо предизвестие, ако няма да бъде продължен.

„Целта е държавата да управлява процеса, а не да оставяме БАБХ сама“, заяви агроминистърът. Това е и волята на президента Румен Радев, подчерта Явор Гечев.

Земеделският министър подчерта, че по време на управлението на служебния кабинет фитосанитарният контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ се осъществява единствено от държавата. Предстои обявяването на обществена поръчка за държавна лаборатория, която ще бъде ситуирана на границата.

По думите му в момента на граничния пункт обстановката е спокойна и няма опашки от камиони, като според експертите е удачно дезинфекцията да продължи с цел превенция на болести.

„Държавата има достатъчен капацитет“, каза министър Гечев. Той информира, че се работи по цялостна програма, свързана с фитосанитарния контрол на граничните пунктове, която ще обхване и железопътния транспорт.

Днес на „Капитан Андреево“ изпълнителният директор на Агенцията за храните д-р Иван Шиков каза, че до края на седмицата ще бъде пусната обществената поръчка за изграждане на лаборатория на пункта.

В момента пробите, които се вземат на ГКПП „Капитан Андреево“, се изпращат в централната лаборатория в столицата. Това отнема около 24 часа, през които тировете изчакват на паркинги на няколко километра от границата.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук