И днес в Пловдив има десетки смачкани коли
Мъжът беше затиснат от повалено дърво от бурята

Българинът непрекъснато се пита на кого точно служи сложната ни здравна система – на българите, на лекарите или на бизнеса на болниците. И за съжаление все по-често се стига до извода, че болниците служат много повече на своите собственици и на лекарите, въпреки че парите им идват от вноските на гражданите. Очевидно е крайно време това да се промени и здравните заведения да започнат осъзнато да служат на пациентите, които плащат заплатите на лекарите чрез своите здравни вноски.

Нашумя случаят от последните дни на здравно осигурения мъж от Пловдив, затиснат от дърво в резултат на внезапната буря, който за негова изненада, преди да бъде опериран в болницата, трябваше да заплати близо 5000 лв. за две операции. Обръщаме внимание, че става въпрос за 5000 лв., а не за 500. Това е сума, несъразмерно голяма за доходите на 80% от българи.

67-годишният мъж се движи по тротоара на ул. “Петър Шилев”, когато върху него пада голямо дърво и го затиска. В последствие идва бърза помощ и го изважда. По време на инцидента са засегнати и двата му крака.

„Това е трагедия. Най-бедната страна в Европа наказва своите граждани да плащат най-много, когато са болни. 50% от общите разходи са от джоба на пациента.“ Това каза по NOVA бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

„Въпросът защо здравноосигурените лица доплащат хиляди за спешна операция да го отправим най-сетне към управляващите. Шумим за надценката на хранителните продукти, а за това – не. Абсолютно нехайство от страна на държавата”, подчерта д-р Виткова.

Българското здравеопазване е може би вторият основен проблем в държавата ни след съдебната система. Години наред всички знаят че са нужни реформи, но никой не ги предприема. Дефицитът на медицински специалисти, изтичането на кадри в чужбина, неравномерното финансиране на болниците, пренатоварването на персонала и намаленото качество на лечение са само част от общия проблем. А от него страда единствено пациентът – българският гражданин, който въпреки че внася здравни осигуровки, е принуден да си плаща допълнително, да чака часове по опашки и да търпи лошо и снизходително отношение от специалистите.

Крайно време е и болничните бизнес ръководства и лекарите да разберат, че те служат на пациента, от чиито данъци получават заплатите си. Така, както министърът на здравеопазването е подчинен на българския данъкоплатец. Така, както полицаят служи на българския гражданин. А не болниците да са се превърнали в търговски дружества и единствената им цел да е печалба.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук