дюна
Дюната на Тома Белев, която според някои не е дюна, а земеделска земя. Снимка: Тома Белев

Върху дюните край „дългия плаж“ на Каваците скоро могат да се издигат хотели, ресторанти, молове, билдинги или каквото си поискат собствениците, става ясно от пост във фейсбук профила на еколога Тома Белев, който беше и зам.-министър по околната среда в правителството на Кирил Петков.

Това се случва в суматохата дни преди изборите – с решение на комисия към Агенцията по кадастър, както вече е приела картата на дюните. Според комисията тези дюни вече не са дюни, а земеделска земя, става ясно от гневния пост на Белев.

„В началото на 2022 от МОСВ възложихме на БАН да осигурят специалисти по растителни съобщества и геоморфолог за определяне на дюните зад Каваците“, пише Тома Белев. Специалистите си свършили работата през юни и участвали в картирането.

„Според тях дюната на снимката е дюна“, твърди Белев.

И, за прегледност, прилага фотография от мястото. Това, което е на нея, определено прилича на дюна. И в никакъв случай не прилича на земеделска земя – никой земеделец с ума си не би садил нищо в пясъка.

По неясни причини обаче служебният министър на околната среда (д-р инж. Росица Карамфилова, б.р.) назначава ново картиране и избира 5-има експерти. Сред тях няма нито един фитоценолог (изучаващ растителните съобщества, б.р.), но пък има компютърен специалист.

„И след тяхното „картиране“ през октомври!!! дюната от снимката вече не е дюна, заедно с 80% от всички останали дюни, разяснява ситуацията Белев. „Вчера картата на дюните е приета и земеделската земя на снимката може вече спокойно да бъде застроена. Ето така за 15 години 2/3 от дюните у нас станаха орни земи частна собственост и са застроени или готови за застрояване“, завършва поста си бившият зам.-министър на околната среда.

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) излязоха с позиция по случая, в която се оправдават със законови празноти. От съобщението става ясно, че служебният екоминистър е наредил ново картиране на терена заради „съществено разминаване в определянето на границите на пясъчните дюни при неколкократните заснемания, свързани с процедурата по изработване на проекта на посочената специализирана карта“.

„Дюните биват разглеждани от една страна като местообитания на определени растителни видове и съобщества, и като геоложки и геоморфоложки образувания от друга. Тази специфика при определянето на пясъчните дюни създава предпоставки за различни интерпретации в зависимост от това коя от характеристиките, имащи отношение при определяне на наличието и вида на дюните, е водеща“, обясняват със сложни думи от МОСВ.

Според министерството Законът за устройство на черноморското крайбрежие също е неясен в дефиницията за пясъчни дюни и позволява различни интерпретации и разнопосочни резултати. Необходимостта от прецизиране е наложителна, съветват от МОСВ.

В позицията се отбелязва още, че представителят на екоминистерството е бил единственият с особено мнение и изразил несъгласие при одобряването на новата карта. Което определено няма да попречи поредните бетонни чудовища да украсят българското крайбрежие.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

3 КОМЕНТАРИ

  1. къде са всички еколози сега…. защо не направят жива верига срещу публичното превземане на природното богатство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук