Кметовете на населените места и районите да могат еднолично да разрешават сеч на овощни и горски дървета в селскостопанските земи, предлагат от ВМРО с поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, предупреди столичният общински съветник от „Демократична България“ Тома Белев.

Предложението касае 3 700 000 декара гори, а автор на текста е депутатът от ВМРО Александър Сабанов.

Използват се преходните и заключителните разпоредби на различни законопроекти, които нямат общо с Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

В момента отсичането и изкореняването на овощни и горски дървета и на лози в селскостопанските земи и по границите между тях, както и покрай водните течения и пътищата, е забранено. Изключение се прави с разрешение на кмета и при уважителни причини, когато могат да бъдат премахнати до 5 дървета и лозя до 1 дка. За повече е необходимо разрешение от началника на управление „Земеделие“ при общинската администрация.

Предложението на ВМРО гласи, че думите „до пет“ се заличават, като по този начин отпада ограниченото за дървесна маса, която може да бъде отсечена в селскостопанските земи само с разрешение от кмета. Това отваря вратата за поголовна сеч особено в малките населени места.

„Ще настане вакханалия и отделни общини могат да останат без гори, защото повечето им гори са в земеделски земи, като Свиленград, Пловдив, Медковец, Кнежа, Никопол, Долна Митрополия“, пише природозащитникът Тома Белев.

Преди седмица народният представител предложи промяната да бъде записана в Закона за рибарството по време на обсъждане в парламентарната комисия по земеделието и храните. Сега обаче Сабанов иска да прекара поправката със Закона за пчеларството, който комисията ще се гледа на второ четене в сряда.

Само за изминалата 2020 г. са извършени промени на предназначението от земеделска в горска територия на около 200 хиляди декара – имоти, които имат характеристиките на гора, но същите са земеделска територия по начин на трайно предназначение. Промяната е безвъзмездна и се извършва със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!