С 2 гласа „за“ и 15 „против“ комисията по земеделие и храните в НС спря дискусионната поправка, внесена от Александър Сабанов от ВМРО, според която се овластяваха кметовете да разрешават сеч в земеделски земи. Срещу нея постъпиха близо 1 000 становища от граждани и еколози.

Предложението

Предложението е в рамките на един декар кметовете на кметства да могат да разрешават сеч на дървета, уточни пред БНР Александър Сабанов, депутат от ВМРО и вносител на предложението.

„В момента действащото законодателство е такова, че ако са пет дървета, може да разреши кметът на кметството. Ако са 7 дървета, трябва да се ходи в общината и да се поиска същото разрешение. В крайна сметка това е земеделска земя, която е собственост на този човек и общината в 98% от случаите издава такова разрешение за отсичане на дърветата“ – аргументира се Сабанов.

По неговите думи в първата си част предложението премахва петте дървета и не ограничава броя на дърветата в рамките на декар, а във втората част премахва възможността на кмета да отсича дървета в по-големи територии.

Контрааргументите

Аргументите срещу поправката също са сериозни. Кметовете на населените места и районите да могат еднолично да разрешават сеч на овощни и горски дървета в селскостопанските земи, предлагат от ВМРО с поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, предупреди столичният общински съветник от „Демократична България“ Тома Белев.

Предложението на ВМРО гласи, че думите „до пет“ се заличават, като по този начин отпада ограниченото за дървесна маса, която може да бъде отсечена в селскостопанските земи само с разрешение от кмета. Това отваря вратата за поголовна сеч особено в малките населени места.

„Ще настане вакханалия и отделни общини могат да останат без гори, защото повечето им гори са в земеделски земи, като Свиленград, Пловдив, Медковец, Кнежа, Никопол, Долна Митрополия“, пише Тома Белев.

Александър Дунчев, лесовъд и експерт по горски политики, подчерта пред БНР, че това е една десета от всички български гори и близо 5% от всички земеделски земи.

По думите му проучената с други лесовъди практика на общините показва, че няма никакъв проблем с общинските служби по земеделие и кметовете си разрешават директно и към момента.

„В момента тази поправка цели нещо друго, а не облекчаване на процедурата в кметствата. Кметовете и в момента разрешават с хвърчащи листа, както казват правозащитниците, отсичането на дървета повече от 5, десетки, стотици дървета, без никакви обяснения, в нарушение на закона, и то в горски насаждения, които се водят гора по смисъла на Закона за горите.“

Според Дунчев в някои от общините, под натиска на дърводобивни фирми и на арендатори за субсидии, „масово кметове и в момента разрешават изсичането на тези гори“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук