На снимката: Тома Белев

Изключително притеснен съм от използването на евросредствата и инвестициите в областта на околната среда. Има ниски темпове на усвояване, ключови проекти дори не са започнали, а на по-късен етап не се знае дали ще има финансиране за тях. Това коментира екологът и общински съветник от „Демократична България“ Тома Белев специално за ДЕБАТИ.БГ. 

На 8-мата година от започването на този финансов период от ОП „Околна среда”, са усвоени едва 40%. А това е една от най-големите оперативни програми. Притеснен съм, е България няма да успее да усвои средствата. Това ще окаже въздействие и върху качеството ни на живот – няма да имаме пречиствателна станция, канализация, чист въздух и природа, поясни той.

По думите му има и друг аспект – средствата са усвоени, но неефективно. Например в областта на биологичното разнообразие не се получават резултатите, за които са планирани парите. Средствата трябва да се използват до 2023-та, но срокът, в който ги усвояваме, е много скъсен.

Заложени са близо милиард за изграждане на канализация и пречиствателни станции на големите агломерации. Сключени са договори, но Някъде дори не се започнало изпълнението. В Столична, община, например. Над 20% от територията на Столична община са без канализация, включително и едни от най-скъпите квартали. Същото важи и за места около София – Герман, Искър, Лозен. Това за мен е срамно – в столица на европейска държава в 21-ви век. има проект, в който са вложени достатъчно средства – той е изготвен, но не е започнат. България имаше задължението да изгради тези неща до 2014-та, поясни той.

По думите на експерта се разчита част от тези пропуски да се компенсират чрез Плана за възстановяване и устойчивост или чрез следващия програмен период, но там не се знае дали ще има средства за това. Акцентитра, че България е имала задължението да изгради проекти за канализация до 2014-та. Според нео основна причина е лошото управление.

Защо общинските съветници бяха блокирани от ГЕРБ-ВМРО в Общинския съвет; вижда ли се краят на оскъпените софийски ремонти; ще имаме ли нова водна криза и има ли надежда за последните девствени плажове по Черноморието – цялото интервю четете ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук