Министесртво на култура

Едва 15 от държавите членки на ЕС са предвидили средства за култура в своите планове за възстановяване и устойчивост. България е една от тях. Най-висок е делът на финансирането за културни проекти в Чехия – 4% и във Франция – 2% от общия бюджет на съответния ПВУ. Със своите 1,3% България се нарежда пред държави като Хърватия, Испания, Словения, Румъния, Полша и дори Гърция.

Програмата “Ново поколение местни политики за култура” е разработена с активното участие на представители на общините и НСОРБ и в нея са заложени и част от очакваните реформи, които трябва да осъществи държавата със средствата от ПВУ. Включването на проекта в ПВУ е резултат от близо едногодишни усилия на експерти, независими творци и представители на общините: Таня Христова – кмет на Габрово, Малина Едрева – председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столична община, Пламен Панов – заместник-кмет на Пловдив, Диана Саватева – заместник-кмет на Бургас.

Програмата дава възможност за безвъзмездна финансова помощ за българските общини, които са създали общински фонд, програма “Култура” или тепърва пристъпват към обособяването на ресурс за финансиране на културни проекти. Мерките са насочени към постигане на по-ефикасна комуникация между

общините и културните оператори,

към подкрепа на ефективни решения за финансиране на културата на местно ниво, планиране и прогнозиране на публичните ресурси в сферата на културните дейности. Предвижда се да бъдат обявени две покани за кандидатстване, съответно за общини с действащи програми “Култура” с 50% съфинансиране и за създаващи се общински програми, където процентът на собствени средства е 25.

Законът за закрила и развитие на културата предвижда общините да създават общински фонд “Култура”. Данни от проучването, проведено от НСОРБ през 2021/2022 г., сочат, че общините, в които са създадени програми “Култура” за финансиране на проекти на външни организации или независими творци са 19.

Все още има доста неясноти по отношение на възможностите за финансиране на общини и общински структури, въпреки срещите в страната по напредъка на Проект 42 от Националния план за възстановяване и устойчивост, които Национален фонд “Култура” проведе, в отговор на засиления интерес.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук