На снимката: Албин Курти
На снимката: Албин Курти

По време на посещение в община Тетово, Северна Македония, министър-председателят на Косово Албин Курти призова Скопие да стои по-близо до Косово, България и Албания и възможно най-далеч от Сърбия, съобщи „Албениън пост“.

Курти подчерта, че Белград не се дистанцира от бившия сръбски президент и военнопрестъпник Слободан Милошевич.

„Колкото по-близо е Северна Македония до Косово, Албания и България и колкото по-далеч е от Сърбия, която не се дистанцира нито от Милошевич, нито от Владимир Путин, толкова по-близо ще бъде до членство в Европейския съюз и регионът ще бъде по-безопасен“, подчерта Курти и добави, че „за това ще ѝ помагаме (на РСМ) и ще я подкрепяме“.

Междувременно ръководителят на косовската изпълнителна власт заяви, че западните държави носят сигурност на региона в момент, когато „руският империализъм“ връща войната в Европа, визирайки агресията на Руската федерация в Украйна.

„Алиансът НАТО, Европейският съюз, Съединените американски щати и Обединеното кралство са ценни, тъй като ни носят защита и сигурност, особено в този момент, когато руският империализъм върна войната на нашия европейски континент“, каза той.

По време на посещението Курти не се срещна с албанските партии, които са част от македонската изпълнителна власт, а именно с председателя на „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ) Али Ахмети и с лидера на Алианс на албанците Арбен Таравари.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук