Велизар Шаламанов
На снимката: Велизар Шаламанов

„Пропуснахме повече от 20 години за подмяна на въоръжението и техниката, остарели и поради възраст, и поради несъвместимост. Това е съветско въоръжение, абсолютно несъвместимо с въоръжението и техниката в армиите на нашите съюзници, с които трябва да имаме оперативна съвместимост за участие в многонационални сили“.

Това каза в интервю за ДЕБАТИ военният експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов.

„По отношение популистки аргументи като „защо да даваме пари за оръжия, вместо за социални програми и икономическо развитие“, ще отбележа, че получаваме десетки милиарди от Европейския съюз за социална политика и икономическо развитие. Отбраната на страната все пак остава наша национална отговорност. Ако ние сме нация и държава, би следвало да имаме достойнството да харчим пари за нашата отбрана и сигурност“, каза още той и допълни:

„Парите, които сега трябва да харчим за отбрана и сигурност като член на НАТО, са пет пъти по-малко от парите, които харчехме, когато бяхме член на Варшавския договор. Аргументите да отделяме 2-3% от брутния вътрешен продукт за отбрана са достатъчни, вместо 7-8-9%, както беше по времето на комунизма, и да имаме отбрана, в рамките на колективната обрана на НАТО, която ни гарантира много повече сигурност, при много по-малко средства и при пряко позитивно влияние върху икономиката и качеството на живот на българите“.

За възможностите пред България от членството ни в НАТО и необходимите стъпки за превъоръжаване – четете цялото интервю утре на ДЕБАТИ.БГ.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук