Ел Чапо
Наркобосът Хоакин Гусман - Ел Чапо

Мексиканският наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гусман лично е изтезавал и убивал съперниците си, каза бившият му бодигард на съдебен процес в Ню Йорк. В един от най-ужасяващите моменти от показанията си досега Исайяс Валдес Риос описва как видял Ел Чапо, брутално да пребива поне трима мъже, преди да ги застреля.

Гусман отрича обвиненията, включително за наркотрафик и пране на пари. Ако бъде признат за виновен, той може да лежи до края на живота зад решетките. Бившият шеф на картела „Синалоа“ беше задържан през 2016 г., след като преди това избяга от затвора. Той използва тунел, за да се измъкне от затвор в Мексико, но беше арестуван пет месеца по-късно и екстрадиран в САЩ през 2017 г.

Ел Чапо, който е на 61 години, е изправен срещу 17 обвинения. Докато бившият му бодигард даваше показания, наркобаронът гледаше без емоции.

Очаква се процесът, който започна миналия ноември, да продължи около четири месеца. Прокурорите твърдят, че картелът „Синалоа“ е най-големият доставчик на наркотици за САЩ.

Валдес Риос заяви пред съда, че лично е бил свидетел на убийството на трима членове на конкурентни наркокартели, извършени от Ел Чапо. Той разказа как при един от инцидентите двама души, първоначално от Синалоа, които после присъединили към конкурентния картел „Лос Зетас“, били заловени от убийците на Гусман. В продължение на повече от три часа наркобаронът брутално ги бил.

„Те бяха напълно като парцалени кукли – костите им бяха напълно счупени. Не можеха да се движат. И Хоакин все още ги удряше с клона и оръжието си“, каза Валдес Риос.

Двамата мъже по-късно бяха закарани до район, където имало голям огън. Там, беше казано на съдебния състав, Ел Чапо проклел всеки от тях преди да ги застреля в главата с пушката си. Лидерът на картела „Синалоа“ заповядал те да бъдат хвърлени в огъня, казвайки на хората си, че не иска и следа да остане от тях, каза бившият бодигард.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук