Заради неспазени процедури от понеделник се спира временно строежът на ваканционно селище на „Шофьорския плаж“ край защитената местност „Алепу“, съобщиха от ДНСК, която провери на място изкопните дейности в петък. Малко по-късно стана ясно, че също временно – до изясняване на документацията на проекта, се спира и строежът край къмпинг „Арапя“. По същото време кметът на Созопол Панайот Рейзи съобщи, че инвеститорът в започналия строеж на заведения, магазини и паркинг край къмпинг „Градина“ се е отказал от реализацията му.Развитието по трите казуса, които разгневиха обществеността, идва след като по нареждане на премиера Бойко Борисов, Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) започна проверка на случаите край „Алепу“, където вече се налива бетон за ваканционното селище, и на „Арапя“, където беше изсечена борова гора край плажа заради вдигането на вили.

Строежът край „Алепу“ е спрян от строителния надзор поради неспазване на ЗУТ. Инвеститорът и изпълнителят „Гравболгарстрой“ не са уведомили ДНСК за изграденото защитно съоръжение. Тъй като то е първа категория строеж, съгласно закона, т.е. от първостепенна важност,  е трябвало да се въведе в експлоатация, а това не е направено, обясни шефът на ДНСК Иван Несторов след инспекцията. Чак след това може да се строи, стана ясно от думите му. Мярката за спирането на строежа на „Алепу“ е временна, като срокът й ще зависи от проверката, която започва.

В същото време от екоинспекцията в Бургас съобщиха, че са глобили „Главболгарстрой“ за неправомерно изсипване на земни маси директно върху пясъците на „Шофьорския плаж“. Издадено е и предписание за почистване на ивицата.

Проведената по-късно проверка на дейностите на плажовете край къмпинг „Арапя“ доведе до прекратяването и там на строителството. Причината е, че строителният обект няма план за безопасност, липсват и очертания на границите му, както и изградена инфраструктура към него.

И в двата случая обаче мерките са наложени до отстраняването на нарушенията, което ознавача, че все пак там ще се строи. Кметът на Царево Георги Лапчев каза, че е сезирал прокуратурата за строителството на „Арапя“, където инвеститор е бившият общински съветник от ГЕРБ Георги Атанасов, а от местната власт посочиха, че неговият терен по документи не е гора. Строителството по документи е законно, но личното ми мнение е, че не би трябвало да се строи там, каза Лапчев пред бТВ. Според него проблемът се политизира заради предстоящия вот.

„Виждам гора, но на документи е друго – това е урбанизиран терен, урегулиран поземлен имот“, коментира кметът.Според инвеститора Георги Атанасов гората не се изсича, а се премахват само опасните изгнили и стари дървета.

Случаите със станалите скандални строежи бяха коментирани и от Нено Димов в парламента пред журналисти. В случаите с „Алепу“ и „Градина“ проектите за строежи са били одобрени в общите устройствени планове на общините и са минали процедури на оценка за въздействието им върху околната среда, минали са и процедура за оценка за съответствие с „Натура“, решенията са били положителни и не са били обжалвани, когато е можело, посочи той. Що се отнася до третия случай с „Арапя“, там нито има защитена зона, нито има „Натура 2000“, така че ние нямаме особено отношение там, добави екоминистърът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук