арх. Борислав Игнатов
на снимката: арх. Борислав Игнатов

Кандидатът за кмет на София от „Демократична България” арх. Борисов Игнатов смята, че в обществената поръчка за сметоизването на София има нещо нередно. В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ, Игнатов каза:

„Големият проблем е, че тази поръчка се пуска точно преди местните избори. Целият график е така направен, че нейното подписване е възможно преди местните избори, ако няма обжалвания. Това е голям риск и изглежда като разпределяне на едни бизнеси преди местните с избори, с цел осигуряване на застраховка на тези бизнеси, които явно са близки със сега управляващите града”.

И добави:

„Големият проблем е, че ако тази обществена поръчка бъде подписана, нейният срок е за пет години (по-дълъг от следващия мандат), това значи да се бетонират едни грешни практики в София и сметосъбирането да продължи по същия начин, както досега. При него има няколко основни проблема”.

По думите му единият от големите проблеми е, че такса смет не се определя правилно.

„Тя се изчислява, спрямо данъчната оценка на имота, но това няма никаква връзка с това колко боклук се генерира от този имот. Това не е справедливо, затова нашата програма показва единственият правилен начин, който е съгласуване с европейските директиви – таксата за боклука да бъде определяна спрямо обема боклук, който се генерира от съответния имот. Това е единственият справедлив начин, който ще доведе и до рециклиране. Това е вторият проблем – ако сегашната обществена поръчка бъде подписана, ще се продължи с тези сиви казани, в които всичко се изхвърля заедно и след това отпадъците не могат да бъдат сепарирани. Според европейските директиви, ние трябва да достигнем 50% рециклиране до няколко години и 70% до 10г”.

Цялото интервю с арх. Борислав Игнатов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!