В местността Русокастро, която се намира на южното Черноморие в България, са открити златни монети и икони от слонова кост, пише Archaeology. Милен Николов от Регионалния исторически музей в Бургас заяви, че крепостта е част от комплексна отбранителна система по границата с Византия. Монетата датира от началото на VII в.

монета

„Слоновата кост е изключително ценна, много по-ценна от златото през Средновековието”, разказва Николов. По думите му доставки от нея са правени само за императорите.

Мястото, на което е изградена средновековната крепост Русокастро е стратегическо. Именно от там е охранявана цялата околност и българската граница с Византия. Със сложната си укрепителна система, Русокастро е била непревземаема.

В края на XIV в., когато Тракия е завладяна от османските турци, местното население напуска околността. В най-недостъпната ѝ част обаче е издигнат царски дворец.

По исторически данни със сигурност тук е пребивавал цар Иван Александър, император Андроник III Палеолог, а вероятно и цар Тодор Светослав Тертер”, разказва още Николов.

Цитаделата, простираща се на 52 дка, е сравнима с царските резиденции в столицата Търново. Проучването ѝ е в началото, но вече е открита първата голяма находка – изключително добре запазена икона от слонова кост.

Така нареченият „походен олтар” с изобразена сцена на Благовещение, датира от средата на ХХ в. – още преди построяването на крепостта.

Единствената друга икона от слонова кост у нас е открита преди повече от век при разкопки на Трапезица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук