мумии

Археолози откриха уникални рисунки във вътрешната част на саркофаг, дом на 3000-годишна мумия в Египет.

На рисунките е изобразена богинята Иментет, богинята на мъртвите. (Неин атрибут е кацнала върху йероглиф на главата ѝ птица. Тя живее на дърво в края на пустинята, където посреща и въвежда мъртвите в Отвъдното. Иментет е описвана като очарователната страна на смъртта, затова е изобразявана красива и усмихната – бел.ред.)

Консерваторите останали шокирани, когато за първи път от сто години насам тялото на мумията било извадено от саркофага, съобщава Daily Mail.

Смята се, че е богинята е живяла в периода между 760 и 525 г. пр.н.е. Консерваторите не смееха да местят останките, защото са били в много крехко състояние, след като векове наред гробницата е била мишена на иманяри. Състоянието на мумията беше установено през 2013 г. в болница в Манчестър Роял при преглед с компютърна томография и рентгенови снимки на саркофага.

Изследванията показаха, че скелетът на мумията е претърпял огромни щети преди и след мумифицирането. Мозъкът на богинята е бил изтеглен през синусите – като част от стандартен процес на мумификация.

Уникалните рисунки са били разположени по вътрешната част на саркофага. Иментет и е била известна като „Богиня на Запада“ или „Дама на Запада“, но според учените това наименование не се е отнасяло само до географската посока, а е имало връзка със залязващото Слънце и Подземния свят. Смята се, че Иментет никога не е била почитана официално, както другите богове, но нейният образ често се среща на гробници в цял Египет.

Според д-р Марк Хол, служител на колекциите в музея и художествената галерия в Пърт, намирането на рисунките е много изненадващо.

„Никога не сме имали причина да повдигнем цялото тяло и не сме си представяли, че под него има цял свят от рисунки. Целта ни беше да стабилизираме състоянието на мумията, за да не се влоши повече, а след това да го увием отново и да го върнем в саркофага“, разказва д-р Хол.

Рисунките в саркофага ще помогнат на учените да научат повече за мумията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!