Франция ще покани архитекти от цял свят да представят свои проекти за замяна на кулата на катедралата „Нотр-Дам“, унищожена в опустошителния пожар. Това заяви премиерът Едуар Филип, цитиран от АФП.

Той каза, че конкурсът ще реши дали паметникът на културата трябва да има нова кула и ако трябва, дали ще бъде „идентична“ с разрушения модел от 19-ти век или „нова, адаптирана към техниките и предизвикателствата на нашата ера“.

Снощи президентът на Франция Емануел Макрон обеща да възстанови катедралата „Нотр Дам“, така че тя да стане още по-красива в рамките на пет години.

Макрон обяви необичайно кратки срокове за възстановяване – процес, който според някои експерти ще отнеме десетилетия. Неизвестен брой артефакти и картини може би са изгубени, а органът, който има близо 8000 тръби, също е претърпял щети.

Дарения на стойност около 700 милиона евро вече са направени от френски милиардери и фирми за възстановяване на готическия шедьовър.

Медното петле, което стоеше на върха на кулата на „Нотр Дам” е било намерено „осакатено” в развалините на катедралата след унищожителния пожар, заявиха от френското културно министерство.

Статуята се смята за изключително ценна, защото съдържа три свещени реликви в себе си, една от които е трън от венеца, който се смята, че Исус е носил по време на разпъването си. Те са били поставени там, за да пазят парижаните.

Скулптурата на птицата е неофициален символ на Франция и е била намерена от реставратор, който се е втурнал в останките, след като кулата е паднала, заяви говорител на министерството.

Ръководителят на Федерацията на френските строители Жак Шанот публикува снимки на спасената статуя. Представител на културното министерство заяви, че петлето е било предоставено на религиозните власти.

Парижкият „Ле Парисен“ цитира служител на министерството, който казва, че „петлето е осакатено, но може да бъде поправено”.

Когато кулата от 19 в. е паднала в катедралата, статуята на петлето се е отчупила „ и е паднала… далеч от пожара”. Заради щетите не може да се потвърди дали реликвите са все още вътре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук