Боеве Нагорни Карабах

Премиерът на Армения Никол Пашинян се отказва от предишните си призиви за дипломатическото решение на конфликта с Азербайджан заради спорния регион Нагорни Карабах, съобщи АФП. Ожесточени боеве между страни бушуват от близо месец.

Боеве Нагорни Карабах

„Конфликтът за Нагорни Карабах няма и дълго време няма да има дипломатическо решение – заяви Пашинян във видеосъобщение във Фейсбук, обвинявайки Азербайджан в нежелание за компромиси – Всички надежди за дипломатическо решение трябва да се считат за приключени. Винаги сме казвали, че сме готови да разрешим въпроса въз основа на компромис. Но това, което е приемливо за арменската страна, сега е неприемливо за азербайджанската страна. В сегашната ситуация няма друг изход, освен с оръжие в ръка да се борим за правата на арменския народ. Днес трябва да вземем оръжие и да пристъпим към защита на отечеството. Само в този случай можем да постигнем приемливо за нас дипломатическо решение. Тъй като Азербайджан не е съгласен с нищо, освен с капитулацията на Нагорни Карабах“, подчерта Пашинян, цитиран от ТАСС.

Той призова арменците да се включат като доброволци в бойните действия на фронта, като призна, че страната му е изправена пред „трудна ситуация“ на бойното поле.

Боеве Нагорни Карабах

Пашинян отбеляза също, че Армения има съюзническата подкрепа на Русия като стратегически партньор.

„Днес и през целия този период високо оценявам сътрудничеството между Армения и Руската федерация. Имаме съюзническата подкрепа на Русия като стратегически партньор на Армения и арменския народ. Постоянно си сътрудничим на високо ниво, за да намерим изходи от тази ситуация“, каза той.

на снимката: Никол Пашинян

По-рано днес Пашинян обяви също, че се забранява вноса на турски стоки от 31 декември 2020 г. заради подкрепата на Анкара за Азербайдажан в конфликта.

В отговор на изявлението на арменския премиер, Баку заяви, че поддържа режима на преговори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!