От 9 януари 1880г., с кратко прекъсване от 1946 до 1993г., 6 май официално е Ден на храбростта и празник на Българската армия. Празникът започва пред Паметника на Незнайния воин, където Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще освети бойните знамена-светини и знамената на видовете въоръжени сили.

В 10 часа, на площад „Батенберг” започва тържествения парад, в който ще участват 1 200 военнослужещи от българската армия. По традиция в парада ще се включат самолетите МиГ-29 и вертолетите Ми-17 и „Кугър”. По тази причина, от Министерството на отбраната призовават да не се използват дронове в района.

За разлика от миналата година, когато през площад „Княз Александър I” премина и тежка военна техника, тази година такава няма да има.

Това ще е първият парад за новия върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили президента Румен Радев.

На трибуната, пред която ще преминат блоковете от военни ще застанат и новият началник на отбраната – генерал-лейтенант Андрей Боцев и новият министър на отбраната – Красимир Каракачанов.

Заради празника, МВР предприема сериозни мерки за сигурност в столицата. Хората, които искат да гледат на живо Военния парад в центъра на София, ще трябва да преминават през ограждения и да бъдат сериозно проверявани.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!