Ливан

С патрони във въздуха ливанската армия разпръсна протестиращи, които се бяха събрали пред президентския дворец в Бейрут, като така предотврати щурм на двореца.

В профила си в Туитър пресслужбата на армията съобщи, че войниците са били принудени да стрелят след като участниците в протеста са започнали да ги замерват с камъни и да ги нападат с палки.

С други превантивни действия пък не са били допуснати сблъсъци между противници и поддръжници на президента Мишел Аун.

Ливан

Протестът беше организиран на 40-ия ден от мощния взрив на натриев нитрит на пристанището в Бейрут. При него загинаха 192 души и бяха ранени около 6500.

протест Ливан

Възмутени сме, че властите все още не са напреднали в разследването на това престъпление и не са наказали виновните“, заяви Рула, участничка в протеста. Тя добави, че управляващите „не слушат исканията на обикновените хора“ и изрази мнение, че армията не трябва да блокира пътя към президентския дворец.

протест Ливан

„Наше право е да дойдем тук и да кажем мнението си пред президента“.

Главните виновници за експлозията в Бейрут са все още на свобода, „арестувани са само чиновници от пристанищната администрация и митническата служба“, заяви активистът Аднан Тоум.

В същото време пред входа на двореца се проведе митинг на поддръжниците на Аун от Свободното патриотично движение. Участниците в него отхвърлиха обвиненията срещу държавния глава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!