Асен Александров
На снимката: Асен Александров

Мерките в 51-о СОУ са добри и притесненията са само доколко ефективно ще бъдат изпълнявани, сподели Асен Александров, директор на училището, в интервю за „Дебати.бг“. Той описа подробно какви мерки се вземат в учебното заведение, за да се защитят децата от новия коронавирус и да не се налага да се карантинира цялото училище, в случай че заразата проникне сред децата.

„Ами те /притесненията/ са доколко ефективно ще изпълним тези мерки. В едно голямо училище като нашето, на две смени, първото, което правим е, че разделяме учениците на 4 потока, които са абсолютно независими. На един поток са първи и втори клас, които са на първия и втория етаж. Те в междучасията отиват в двор, който няма нищо общо с другия двор. На 3-и и 4-и етаж са 5,6 и 7-и клас. Тези два потока са сутрин. Следобед – още 2 потока. На 1 и 2 етаж – 3 и 4 клас, а на другите два етажа – от 8 до 12 клас. Пак са разделени в различни дворове за междучасията. Първи и трети поток, където са малките ученици, минават през един вход, а трети и четвърти – през друг.

Идеята е всеки от тези потоци да е абсолютно независим и в най-лошият случай, извън този да няма нужда от никаква карантина, ще се карантинира само паралелката, в която е ученикът. Тъй като те не се срещат с другите ученици, карантинираме само конкретния клас, а другите си идват присъствено на училище“ – каза Александров.

По думите му най-важният принцип е потоците от ученици да не се срещат, за да се карантинира максимум един от тях или само паралелка, в случай на заразяване на дете.

Той подчерта, че в неговото училище успешно са се подготвили и за хибридно преподаване, при което деца под карантина биват включвани онлайн да гледат как се предават уроци на техните съученици от друг клас присъствено. Александров добави, че този метод е доста труден за реализация и затова малко училища го внедряват.

Пълното интервю с Асен Александров можете да прочетете по-късно в „дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук