Награда Аскеер
Награда Аскеер

 

Фондация „Академия Аскеер“ ще връчи на 23 май в Театър „Българска армия“ за тридесети път своите награди за постижения в театралното изкуство. Тази година Управителният съвет на фондацията е решил, в чест на своя юбилей, да връчи не една, а три награди в категорията за цялостен принос в театралното изкуство – на драматурга Стефан Цанев, на режисьора Красимир Спасов и на актьора Стефан Мавродиев.

Десетте спектаклови категории включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 март 2020 г. до 30 април 2021 г. Тази година обект на внимание са били 78 представления. 62 от тях са реализирани премиери в София, 16 спектакъла са представени от извънстолични театри.

В комисията по номинации в категорията „Съвременна българска драматургия“ са Петър Делчев, Сава Славчев, проф. Владимир Игнатовски.

Номинирани са „Плач на ангел“ от Стефан Цанев, Народен театър „Иван Вазов“; „Хиляда метра над морето“ от Петър Маринков, Драматично-куклен театър Враца; „Монетата“ от Боян Крачолов, Младежки театър „Николай Бинев“; „Боклук“ от Елена Телбис, Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Членовете на фондация „Академия Аскеер“ са обсъдили и определили номинациите за „Аскеер 2021“ в спектакловите категории. За поддържаща женска роля това са Неда Спасова – Маргерита в „Няма да платим! Няма да платим!“ по Дарио Фо, реж. Теди Москов, Театър „София“; Радена Вълканова за ролята й в „Капитал(на) грешка“ по Йодьон фон Хорват, реж. Иван Пантелеев, НТ „Иван Вазов“; Светлана Янчева – за Режисьорката в „Шекспирин по време на пандемия“ по Шекспир, МГТ „Зад канала“.

За поддържаща мъжка роля са номинирани Емил Котев – Сам в „Завръщане у дома“ от Х. Пинтър, реж. Явор Гърдев, МГТ „Зад канала“; Йордан Ръсин за ролята на Той в „Портокалова кожа“ от Мая Пелевич, реж. Петър Денчев, Театър „Възраждане“; Николай Върбанов – Луиджи в „Няма да платим! Няма да платим!“.

Сценография: Петър Митев за „Портокалова кожа“; Свила Величкова за „Завръщане у дома“ и за „Нова земя“ по Иван Вазов, драматургичен вариант Юрий Дачев, реж. Бина Харалампиева, НТ „Иван Вазов“. Костюмография: Елена Иванова за „Нощта на игуаната“ от Тенеси Уилямс, реж. Весела Василева, Театър „Възраждане“; Елица Георгиева за „Бившата мис на малкия град“ от Мартин Макдона, реж. Владимир Люцканов, Младежки театър „Николай Бинев“; Свила Величкова за „Завръщане у дома“ и за „Нова земя“.

Театрална музика: Антони Дончев за „Няма да платим! Няма да платим!“; Калин Николов за „Завръщане у дома“ и за „Поразените“ от Теодора Димова, реж. Стоян Радев, ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна; Теодосий Спасов за „Облог“ от Дейвид Линдзи-Абер, реж. Стефан Спасов, НТ „Иван Вазов“, „О, ти, която и да си“ от Мирела Иванова по Иван Вазов, реж. Бойка Велкова, НТ „Иван Вазов“, „Страх за опитомяване“ от Оля Стоянова, реж. Стефан Спасов, НТ „Иван Вазов“ и „Федра“ от Петър Пламенов, реж. Бойка Велкова, Театър „Азарян“, НДК.

Водеща женска роля: Анастасия Лютова за Андромеда в „Боклук“ от Елена Телбис, реж. Ивайло Христов, Театър 199 „Валентин Стойчев“; Искра Донова за Морийн Фоулън в „Бившата мис на малкия град“; Станка Калчева за Мег Фоулън в „Бившата мис на малкия град“.

Водеща мъжка роля: Малин Кръстев за Джордж в „Кой се бои от Вирджиния Улф“ от Едуард Олби, реж. Стоян Радев, МГТ „Зад канала“; Свежен Младенов за Чарли Гордън в „Лабиринт“ от Даниел Кийс, реж. Христо Ботев Станчев, Театър „Възраждане“; Христо Мутафчиев за Райчо в „Плач на ангел“ от Стефан Цанев, реж. Стоян Радев, НТ „Иван Вазов“.

Режисура: Ивайло Христов за „Боклук“; Стоян Радев за „Кой се бои от Вирджиния Улф“ и за „Плач на ангел“; Явор Гърдев за „Завръщане у дома“ и за „Унизените. Беларус“ от Андрей Курейчик, ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен.

Изгряваща звезда: Витория Николова за Шарлот в „Нощта на игуаната“ и за Тя в „Портокалова кожа“; Ния Кръстева за Катица в „Радован III“ от Душан Ковачевич, реж. Анастасия Събева, МТ „Николай Бинев“ и за Сюзет в „Съблечи се за вечеря“ от Марк Камолети, реж. Венцислав Асенов, МТ „Николай Бинев“; Мак Маринов за Джон в „Завръщане у дома“. Най-добро представление: „Боклук“; „Бившата мис на малкия град“; „Нова земя“.

Церемонията по награждаването ще се излъчи директно на 23 май от 20.40 ч. по БНТ 1.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!