Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков
На снимката: Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков

Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев са окончателно невинни по делото „ЕВН“ след като двуседмичният законов срок за протест на оправдателната присъда на Апелативния специализиран наказателен изтече на 5 май.

Делото „ЕВН“ е едно от знаковите дела с висок обществен интерес, по което обвиняеми бяха известни обществени фигури – бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, бившият министър на икономиката и енергетиката и бивш кандидат за президент Трайчо Трайков, издателят Иво Прокопиев.

Освен тях обвиняеми бяха трима представители на мениджмънта на инвестиционния посредник „Булброкърс“ – Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев.

Досъдебното производство започна през 2013 г., а съдебната фаза през 2017. Бяха проведени 28 заседания. Дянков и Прокопиев бяха обвинени за извършено длъжностно престъпление. Прокопиев беше еподсъдим за това, че със свое изказване пред Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в края на март 2010 г. е подпомогнал тогавашния вицепремиер и финансов министър Дянков да извърши длъжностно престъпление. Бизнесменът е изказал становище, че трите електроразпределителни предприятия с държавно участие трябва да се приватизират още същата година, а получените пари да се използват за справяне с последиците от икономическата криза.

Според прокуратурата Дянков пък притискал тогавашния шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов да възложи изготвяне на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в „ЕВН България Електроразпределение“ АД. Трайчо Трайков беше подсъдим за безстопанственост, защото не се погрижил за държавните дялове в дружеството, а ги апортирал в Държавната консолидационна компания и след това те са били продадени на фондовата борса.

Оправдани на две инстанции вече са и останалите трима подсъдими по делото – Радослав Рачев, изпълнителен директор на „Булброкърс“ ЕАД, която е била инвестиционен посредник при продажбата, както и служителите Любомир Евстатиев и Петър Василев. Те са обвинени за предложена занижена минимална цена на една акция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!