Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков
На снимката: Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) потвърди оправдателната присъда срещу бившите министри в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков и Трайчо Трайков и бизнесмена и издател Иво Прокопиев по делото за приватизацията на миноритарния държавен дял в дружеството EVN.

Процесът пред втората инстанция продължи само 5 месеца, след като Специализирания наказателен съд ги оправда миналата година.

Тогава съдия Вилислава Ангелова от спецсъда подчерта в присъдата, че деянията, за които тримата са обвинени, не съставляват престъпления.

Дянков и Прокопиев са обвинени за извършено длъжностно престъпление. Прокопиев е подсъдим за това, че със свое изказване пред Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в края на март 2010 г. е подпомогнал тогавашния вицепремиер и финансов министър Дянков да извърши длъжностно престъпление. Бизнесменът е изказал становище, че трите електроразпределителни предприятия с държавно участие трябва да се приватизират още същата година, а получените пари да се използват за справяне с последиците от икономическата криза.

Според прокуратурата Дянков пък притискал тогавашния шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов да възложи изготвяне на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в „ЕВН България Електроразпределение“ АД.

Трайчо Трайков е подсъдим за безстопанственост, защото не се погрижил за държавните дялове в дружеството, а ги апортирал в Държавната консолидационна компания и след това те са били продадени на фондовата борса.

Оправдани на две инстанции вече са и останалите трима подсъдими по делото – Радослав Рачев, изпълнителен директор на „Булброкърс“ ЕАД, която е била инвестиционен посредник при продажбата, както и служителите Любомир Евстатиев и Петър Василев. Те са обвинени за предложена занижена минимална цена на една акция.

Присъдата не е окончателна и прокуратурата може да я протестира и пред Върховния касационен съд.

Текстът е на Lex.bg.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук