Караниколов
на снимката: Емил Караниколов - министър на икономиката

Министърът на икономиката Емил Караниколов, е първият свидетел, разпитван по възобновеното дело срещу бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков, издателя и бизнесмен Иво Прокопиев и трима мениджъри от инвестиционния посредник „Булброкерс“. Шестимата са подсъдими заради продажбата на миноритарния дял на държавата – 33% в електроразпределителното дружество EVN, през 2011, което според обвинението е довело до загуби от 20 млн. лв. за държавата.

По това време Караниколов е бил шеф на Агенцията за приватизация, Симеон Дянков – вицепремиер и министър на финансите, а Трайчо Трайков – министър на енергетиката. Караниколов обаче е разпитван като свидетел, а Дянков и Трайков – като обвиняеми. Прокопиев пък е собственик на инвестиционния посредник „Булброкерс“, извършил продажбата на актива. Бившият вицепремиер Симеон Дянков и бизнесменът и съсобственик на “Икономедия“ Иво Прокопиев са обвинени за длъжностно престъпление.

Разследването по случая започна през 2013 година след сигнал на тогавашния председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. От тогава делото беше връщано на държавното обвинение няколко пъти заради неясноти в обвинителния акт.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество.

Останалите трима обвиняеми са изпълнителният директор на „Булброкерс“ Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Те са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено големи размери.

Делото EVN на няколко пъти вече е прекратявано. Последно – през март 2018, след като специализираният наказателен съд констатира, че обвинителният акт е внесен от СГП, вместо от спецпрокуратурата. Преди това Софийският градски съд върна обвинителния акт на СГП, след като констатира, че от него не става ясно с какви свои действия и бездействия обвиняемите са извършили престъпленията, в които са обвинени. После връщането беше потвърдено от апелативния съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук