Прокопиев
На снимката: Иво Прокопиев

Бизнесменът Иво Прокопиев осъди прокуратурата за 40 000 лева обезщетение заради повдигнатото срещу него незаконно обвинение за пране на пари. Отделно, държавното обвинение ще трябва да плати още близо 5000 лева разходи по делото, съобщава „Медиапуул“. Решението на Софийския градски съд е от 16 декември т.г. и може да се обжалва на втора инстанция.

Самото дело ще се запомни с това, че бе провокирано от напълно законната продажба на компанията за добив и преработка на индустриални минерали „Каолин“ на немската компания „Кварцверке“ (Quarzwerke) през 2013 г., и че бе водено от силно компрометираната спецпрокуратура, която бе закрита през лятото на 2022 година.

Прокопиев беше разследван по сигнал на Николай Бареков от 2012 г. Тогава Бареков е директор на „Новини и актуални предавания“ в ТВ7, която беше издържана с парите на КТБ и мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев, към онзи момент в партньорски отношения с депутата от ДПС Делян Пеевски. Тезата на прокуратурата беше, че Прокопиев и двама негови партньори са знаели, че имуществото, което продават, било придобито чрез престъпление.

През 2019 г. прокурори нахлуха в офисите на Прокопиев на бул. „Цар Освободител“, за да събират доказателства. Тогавашният шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек твърдеше, че с повдигнатите обвинения „не се засяга“ издателската дейност на Прокопиев. Тази теза бе повтаряна многократно и от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Първият разпит на Прокопиев е шест години след сигнала на Бареков, доказал се във времето като „щатен“ подател на жалби срещу неудобни за статуквото хора.

Съдът признава, че бизнесменът е пострадал от повдигнатото обвинение, защото когато то е за „пране на пари“, името на човека е опетнено, а ако става въпрос за крупен предприемач, това е и проблем в бъдещата комуникация с потенциални партньори и клиенти. По делото е безспорно, че обвинението за пране на пари е незаконно.

Припомняме, че Иво Прокопиев беше оправдан на две инстанции заради липса на престъпление и по друго дело – за продажбата на държавните дялове в едно от ЕРП-тата. Въпреки че той бе напълно оправдан по всички наказателни дела, водени срещу него, имуществото му за близо 200 милиона лева продължава да бъде запорирано.

В Бургаския окръжен съд се води паралелно дело на КПКОНПИ за конфискация на имущество от близо 198.5 милиона лева, което е генерирано от законната продажба на „Каолин“ на германската компания „Кварцверке“. До този момент само антикорупционната комисия смята сделката за незаконна, без да е ясно на какво правно основание. Второто дело на КПКОНПИ за конфискация на имущество на семейство Прокопиеви бе спряно в Софийския градски съд.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук