Пари, Британски лири

Дизайна на банкнотите с изображението на крал Чарлз III бяха разкрити от Bank of England днес. Плановете са да влязат в обращение до средата на 2024 г.

Портретът на краля ще се появи върху всичките четири банкноти, които съществуват в момента – £5, £10, £ 20 и £50, но не се правени никакви други промени по дизайна.

Образът на краля е на лицевата страна на банкнотите, както и в прозрачното защитно прозорче на банкнотите, които са направени от полимерна пластмаса. Настоящите банкноти с образа на кралица Елизабет Втора остават официално разплащателно средство и ще бъдат изтегляни, само ако са износени или повредени, допълват от банката.

Пари, Британски лири

Крал Чарлз III ще стане едва вторият монарх в британската история, изобразен на банкнота. Въпреки че хартиените пари се произвеждат в Англия от края на 1600 г., ликът на управляващия монарх е представен за първи път през 1960 г., когато банкнотата от 1 паунд, изобразяваща кралица Елизабет II, е въведена за ежедневна употреба.

Монетите обаче, изобразяват монарси от векове. Главата на кралицата присъства на някои банкноти от 20 долара в Канада, на монети в Нова Зеландия и в някои други страни от Британската общност.

Използването на физическа валута постоянно намалява през последните години на фона на нарастването на картовите и безконтактните плащания.

Пари, Британски лири

Въпреки че дизайнът на новите банкноти ще включва нов портрет на монарха, обратната страна ще остане непроменена. Тя представлява –  Уинстън Чърчил на  банкнотите от £5, писателката Джейн Остин на банкнотите от £10, художника JMW Turner на тези от £20 и компютърния учен Алън Тюринг върху банкнотите от £50. Функциите за сигурност, като холограми и пластмасови защитни прозорци, също ще останат непроменени.

Пускането на банкнотата ще бъде сред най-забележителните промени в кралските символи след смъртта на кралицата през септември, включващи нови монети, нови марки и нов кралски монограм – CR, които ще се използват върху държавни документи и пощенски кутии.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук