украйна

България е предоставила хуманитарна помощ на Украйна в размер на 448 милиона лева. Предстои страната ни да прати и оръжие. Това стана ясно по време на работното посещение в Киев на министърът на отбраната Димитър Стоянов по покана на неговия колега Олексий Резников.

На 3 ноември депутатите приеха решение България да изпрати военна помощ и задължи служебното правителство да внесе списък с оръжие, което страната ни ще дари на Украйна. На 16 декември парламентът го одобри. А списъкът остана секретен.

„Бих искал да благодаря за възможността да обсъдим по-нататъшното двустранно сътрудничество. България категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии. Имаме отлични двустранни отношения, основани на дълбоки исторически и културни връзки с украинския народ“, заяви министър Стоянов.

Той подчерта, че от началото на руската въоръжена агресия България е предоставила хуманитарна помощ на Украйна в размер на 448 милиона лева. Българското Министерство на отбраната предостави хуманитарна помощ от

2000 каски и 2000 бронежилетки,

350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи и 5000 чифта зимни обувки.

Предстои България да предостави безвъзмездно въоръжение, техника и боеприпаси, както и принос към тренировъчната мисия на Европейски съюз EUMAM.

Предвижда се участие на до 50 български военнослужещи за обучение за въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България. Петима български военнослужещи ще бъдат командировани в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ЕС в Белгия, както в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия. Предлага се и всяка година до 60 бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят на наша територия.

БСП ще търси начин да сезира Конституционния съд за предоставянето на оръжие на Украйна, ако президентът

Румен Радев не наложи вето

върху ратифицираното от Народното събрание споразумение между двете държави. Това заяви лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова в Кюстендил.

По думите и президентът многократно е правил изявления, че това би ни въвлякло във война, а сега се оказва, че неговият служебен кабинет и неговият министър на отбраната е подписал този договор. И добави, че ако не го направи, БСП ще търси начин да сигнализира Конституционния съд.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук