Народно събрание

Със 166 гласа „за“ и 48 „против“ Народното събрание прие на второ четене споразумението между България и Украйна за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа.

Срещу договора гласуваха от „БСП за България“ и „Възраждане“. Останалите парламентарни партии го подкрепиха. От левицата заявиха, че незабавно ще поискат от държавния глава да наложи вето.

Малко по-рано, с  55 гласа „за „ и 73 гласа „против“ депутатите не приеха предложението на БСП да се обсъжда в открито заседание дали страната ни да предостави военна помощ за Украйна.

Списъкът с оръжия няма да бъде обнародван в „Държавен вестник“, решиха още депутатите. От „БСП за България“ поискаха списъкът да бъде разсекретен и публикуван, предложението обаче беше отхвърлено и при прегласуването с 48 гласа „за“, 162 „против“ и 4 „въздържал се“.

„Очевидно е, че в залата има „коалиция на войната“, която ратифицира договора за предоставяне на оръжия за Украйна“, заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова след гласуването и призова президентът да наложи вето на закона за ратифициране на споразумението.

Тя отбеляза, че това, което е гласувано днес, намалява правомощията на Народното събрание и противоречи на Конституцията, тъй като министърът е подписал договор, че анексите към него не подлежат на ратификация в парламента.

Припомняме, че обсъжданата военна помощ, която България ще изпрати на Украйна, е за тренировки на военни в страни членки на НАТО и ЕС. След заседанието на парламентарна комисия по отбрана от думите на военния министър Димитър Стоянов стана ясно, че страната ни ще изпрати въоръжение по два секретни списъка.

„По-големият първи списък, е за директно предоставяне на Украйна. Вторият е за тренировъчната мисия EUMAM, в Полша или Германия съответно според потребностите на украинската страна“.

Логистичната операция е планирана и страната ни има готовност да предприеме действия веднага след като ратификацията бъде приета окончателно от Народното събрание и президентът да издаде указ, с който потвърждава закона.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук