Снимкаа е илюстративна
Снимката е илюстративна

Започва строежът на затвора в село Самораново до Дупница. Той ще бъде първият построен от 60 години насам затвор у нас. Министърът на правосъдието Крум Зарков ще присъства на символичната първа копка на 19 декември, съобщиха от ведомството.

Финансирането на затворническия комплекс е по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. Новият затвор ще отговаря на всички европейски стандарти. Неговият капацитет е за

400 лишени от свобода.

Проектът предвижда цялостно изграждане на модерен арест в една от съществуващите стари сгради на територията на Затворническото общежитие с капацитет до 40 души с постановена мярка „задържане под стража“.

До края на април 2024 г. трябва да е приключило и реновирането на затворническото общежитие от открит тип „Самораново“ към затвора Бобов дол. Там ще бъде обособено и преходно отделение за лицата, на които им предстои освобождаване, с оглед адаптацията им в обществото.

В края на август министър Зарков беше на посещение в Кралство Норвегия. На работни срещи той обсъди проекта за изграждане на нов затвор в Самораново.

Проектът включва нов корпус на затвора, с 200 килии за 400 лишени от свобода,

нова сграда за училище,

зала и библиотека за лишените от свобода, нов параклис, нова сграда – център за обучение на персонала и служители, ново преходно отделение за лишени от свобода, нови спортни площадки за спорт на открито за обучаващите се в центъра и други.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Ето къде ще отидат 260-те… Останалите до 400 се надявам да са най-свирепите убийци и изнасилвачи. Въпреки, че аз съм „за“ да ги разстреляме, Абе да ги вкарваме в затвори, но по-добре малко, отколкото нищо!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук