кенеди
Обвиненият в убийството на Кенеди Лий Харви Осуал. снимка: БТА

Националният архив на САЩ разсекрети хиляди документи, свързани с убийството на Джон Кенеди през 1963 година. Публикувани са повече от 13 000 документа.

„Изключително важно е правителството на Съединените щати да осигури прозрачност, като разкрие цялата информация от документите, свързани с убийството, освен когато има основателни причини да не го прави“, подчерта настоящият президент на Джо Байдън, цитиран от 20minutos.

Междувременно от администрацията на Националния архив на САЩ разясниха, че остават още около

4400 страници секретна документация,

тъй като законът позволява отлагане на публикуването на информация, която би могла да навреди на военни интереси, разузнавателни операции или международни отношения.

Кенеди бе застрелян на 46 години, докато се возеше в кортежа си през Далас на 22 ноември 1963 г.

Разследване под ръководството на тогавашния председател на Върховния съд на САЩ Ърл Уорън стигна до заключението, че Лий Харви Осуалд,

бивш морски пехотинец

и привърженик на комунистическите идеи, живял в бившия Съветски съюз, е действал сам. Но разследването бе широко критикувано от академичните среди и от историците през изминалите почти 60 години от убийството.

Хиляди книги, статии, телевизионни предавания и филми прокарват идеята, че убийството на Кенеди е било резултат от изтънчена конспирация. Нито едно от тях не е довело до достатъчно доказателства, че Осуалд, който бе застрелян от собственика на нощен клуб Джак Руби два дни след убийството на Кенеди, е работил с някой друг.

През 1992 г. Конгресът на САЩ нареди всички останали запечатани документи, отнасящи се до

разследването за смъртта на Кенеди

да бъдат напълно отворени за обществеността от Националния архив след 25 години, до 26 октомври 2017 г., с изключение на онези, за които има разпореждане от президента на САЩ да останат все още секретни.

През 2017 г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп разсекрети поредица от документи, но реши останалите материали да бъдат резсекретявани поетапно.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук