Ева Каили
Снимка: БТА

Бившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Каили е направила частични самопризнания за участие в организирана престъпна група, свързана с корупция в полза на Катар и Мароко, съобщават медии в Белгия.

Уточнява се, че тя е потвърдила, че е предоставила големи суми в брой на баща си, за да бъдат „изпрани“. По-рано този месец бащата на Кайли бе задържан в Брюксел и по-късно освободен, след като в куфара му бе открита значителна сума пари в брой. Допълва се, че през апартамента на Ева Каили са преминали няколко куфара, пълни с пари, информира БТА.

Пред следствието тя е признала, че партньорът й Франческо Джорджи е отговарял за подкупите, получавани с цел влияние над решенията на ЕП. Отбелязва се, че Джорджи също е направил подобни самопризнания пред разследващите.

По данни на следствието ръководител на престъпната група е бил бившият италиански евродепутат Антонио Панцери, в чието жилище бяха намерени 600 хиляди евро в брой от общо заловени над 1,5 милиона евро. Джорджи и Панцери твърдят, че белгийският евродепутат Марк Тарабела е получавал подаръци от Катар – което той отрича. Виж повече.

Скандалът със задържането на гръцката евродепутатка разтърси силно Европейския парламент и Брюксел и сериозно дискредитира институцията. Каили бе един от 14-те заместник-председатели на парламента. Тя е бивш водещ на новини със статут на знаменитост в родната си Гърция и бе една от най-бляскавите фигури в Брюксел.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук