Христо Иванов, Догансарай
Изглед от имота, известен разговорно като "Догансарай" /снимка: "Фейсбук"/

Проверката на имота на Ахмед Доган при „Росенец“ е открила множество нарушения, такива обаче са открити и при имота на бизнесмена и издател Иво Прокопиев. Припомняме, че акцията на Росенец, заради която започна и самата проверка, беше преди месец, а протестът на бившия евродепутат Николай Бареков пред имота на Прокопиев се случи във вторник. Данните от проверките и на двата имота излизат днес. Повече прочетете в анализа от LEX.bg:

Множество нарушения и данни за документно престъпление са открити при разпоредената от прокуратурата проверка на летния „сарай“ на Ахмед Доган в парка „Росенец“.

Проверките започнаха след акцията на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов с лодка в пристанището на „Росенец“, където той беше спрян и избутан в морето от охранители на Националната служба за охрана.

Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди на петима министри, както и на началника на ДНСК, да извършат проверки

От оповестените днес резултати става ясно, че крайбрежната плажна ивица до имота на Доган няма статут на морски плаж и не е осигурен свободен достъп. Това се разбра още преди месец, когато протестиращи опитаха да стигнат до плажа, но бяха спирани. На мястото има метална строителна ограда, констатирали са и проверяващите, а поземлен имот в района нямал съставен акт за държавна собственост, въпреки че е такъв.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) до момента няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за построения пристан за яхти и лодки, са посочили от там. От МРРБ са съставили и констативен протокол при извършената проверка в община в Бургас, като е установено, че там не се съхраняват строителни книжа и няма искания за издаване на разрешение за строеж за мостик – кейова стена, посочват от прокуратурата.

Министър Росен Желязков е докладвал още, че не е вписвано и пристанище с хидротехническото съоръжение, каквото е изградено. Не е издавано и удостоверение за експлоатация на пристана за яхти. Заради тези нарушения е изпратено писмо до шефа на ДНСК, който да предприеме мерки за отстраняването им.

„От проверката на място, както и от кадастрални скици на имота се установява, че пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт. За констатираните данни за извършено документно престъпление материалите се изпращат на ВКП“, подчертават от прокуратурата.

По отношение на построените сгради покрай основния „сарай“ на Доган в „Росенец“ – бунгала, постройки и оранжерия, не са били представени строителни книжа, а в общината в Бургас не са открити одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж. Няма разрешение и за постройката, в която се намира охраната на обекта.

Прокуратурата започна и проверка на къщата на бизнесмена и медиен издател Иво Прокопиев в местността Буджака край Созопол. Проверяващите са открили серия нарушения и пропуски при издадените строителни книжа и изпълненото строителство.

Констатирано е, че къщата е напълно завършена и към момента на проверката се ползва, в южната ѝ част е изграден и открит басейн, като е оградена с масивна ограда.

„Не е установено дали фотоволтаичната централа е изпълнена. Конкретно не са налични изискуемите протоколи за определяне на линия и ниво на намиращите се на мястото ограда и басейн, като последният не фигурира в издаденото удостоверение на главния архитект на община Созопол и не е въведен в експлоатация“, посочват от прокуратурата.

Другото нарушение е, че в нарушение на действащия подробния устройствен план е било издадено разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда в имот отреден за вилно застрояване, а къщата се намирала в два имота.

„С оглед на това е съставен констативен протокол от служители на РДНСК Бургас и е сезиран кметът на община Созопол за предприемане на законосъобразни действия“, заявяват от прокуратурата, като посочват, че кметът има правомощия в крайни случаи да забранява достъп до строежи и да издава заповеди за събарянето им, ако са незаконни.

Множество нарушения са били открити и при строеж на хотел на южния плаж на Обзор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!