Лъчезар Борисов,
на снимката: министър Лъчезар Борисов

Взехме решение да осигурим още една процедура и ресурс за оборотни средства за малки предприятия. Това каза на брифинг министърът на икономиката Лъчезар Борисов след среща с работодателски организации и синдикати.

„Има сегмент от компании, до които не сме успели да стигнем, така наречените големи малки. Индикативният бюджет е в размер на 80 млн. лв., но това впоследствие може да бъде коригирано“, обясни Борисов.

По думите му на срещата е било дискутирано кои компании ще могат да се възползват от тази мярка – тези с оборот над 500 000 или над 300 000 лв. Той допълни, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 %, а таванът продължава да е предмет на дискусия: 50 000 или 100 000 лв.

От налични към момента средства ще има процедура по адаптиране на дейността на малки и средни предприятия в контекста на кризата с COVID-19.

„Ще включим както микро, малки, така и средни предприятия. Дискутирахме микропредприятията да получават до 15 000 лв., малките – до – 30 000, а средните – до 75 000 лв. 82 млн. лв. е индикативният бюджет“, посочи министърът.

„Не очакваме спадове от 20 % за предстоящото тримесечие, но предстои тежка криза“, допълни още той.

Министърът каза, че средствата ще се отпускат по две линии.

Лъчезар Борисов посочи още, че със сигурност спадът на растежа на икономиката на България за второто тримесечие няма да бъде 20% но се надява да бъде около половина или малко по-малко“.

„В първото тримесечие България се справи изключително добре. Сега очаквам във второто тримесечие, когато се отчитат данните от периода, в който икономиката беше затворена да имаме доста сериозен спад и това да бъде преодоляно в 3-то и 4-то тримесечие, така че за годината да се представим по-добре, ето общите прогнози на ЕК и МВФ“, коментира министърът и припомни, че прогнозите на международните организации е спадът на икономиката ни да бъде по-малък от -7%.

„Към края на годината растежът ще бъде отрицателен. Това, което ние прогнозираме е, че следващата година ще възстановим всичко загубено“, заяви Лъчезар Борисов.

Стана ясно още, че от откриването на телефонната линия за подаване на сигнали са получени 8, но те са свързани с административни и технически затруднения. Министърът припомни, че се води и разследване срещу подаден от тях сигнал в прокуратурата, но все още не може да оповести повече данни по него.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук