протест

Луис си спомня момента, в който дълбоко заложените в ума му конспиративни теории за COVID-19 започват да се размиват. Това се случва през септември миналата година, когато един лекар се включва в разговора с него и други активисти, докато раздават листовки в парк в Ливърпул.

„Винаги сме били отворени за дебат, а и тя не беше враждебно настроена към нас. Тя просто искаше да ни докаже, че грешим. Едно от нещата, които направи, беше да ми посочи статия в „The Lancet“ за броя на смъртните случаи“, казва той, позовавайки се на рецензираното общомедицинско списание.

„От този момент нататък разглеждах данните, към които винаги съм бил отворен, и осъзнах, че съм грешал, когато съм вярвал в това, което съм вярвал“, допълва Лuис, който моли да бъде използвано само първото му име.

Близо три години след началото на пандемията обаче Великобритания си спомни колко разпространени са конспиративните теории, когато днес депутатът от торите Андрю Бриджен беше изключен, след като сравни използването на ваксините срещу COVID-19 с Холокоста. Междувременно пътуването на Луис далеч от убежденията, които някога са обгръщали живота му, контрастира с други, за които конспиративните теории за COVID-19 са послужили като входна врата към други, по-крайни възгледи.

„През последните няколко години, особено по време на COVID-19, наблюдаваме все по-голяма хибридизация на екстремистките движения и движенията на омразата, както и на теоретиците на конспирацията“, казва Тим Скуиръл, ръководител на отдела за комуникации в Института за стратегически диалог, базиран в Лондон мозъчен тръст за екстремизма.

„Мрежите, изградени по време на пандемията, не са изчезнали. Все още сме свидетели на така наречените „суверенни граждани“, които се опитват да затворят клиники за ваксинация с псевдоправни аргументи и обвинения в престъпления срещу човечеството. Но също така виждаме хора, които станаха известни по време на пандемията, да преминават към други проблеми, като водят със себе си и аудиторията си“.

Движението на „суверенните граждани“ – основано на фалшиви убеждения, че политици, държавни служители и лекари могат да бъдат изправени пред „съдилища по общото право“ – изглежда се стопи или разцепи, след като за кратко се появи на първите страници на вестниците, тъй като бивши военни ветерани провеждаха „обучения“.

В една група, създадена от бивш войник, Guardians300, която е сред тези, които се противопоставят на правителството, макар и по-скоро от либертарианска, отколкото от крайнодясна гледна точка, се разразиха спорове за пари. Миналата година тя твърдеше, че провежда курсове в цялата страна на цена до 20 паунда на човек, за да обучи „армия от константи на общото право“.

Преди да изчезне, уебсайтът му твърдеше, че са били „обучени“ 2565 души, но оттогава той и свързаните с него канали в социалните медии замлъкнаха.

Един теоретик на конспирацията в югозападната част на страната обвини основателя на групата, че е плагиатствал собствените си наръчници за обучение по „общо право“ и ги е превърнал в предприятие за печелене на пари. Вместо обаче да потърсят реално правно обезщетение, той и други се обърнали към фалшиви съдилища по общото право, които издали „призовки“.

Основателят на групата не е отговори на молбите за коментар, но във видеоклип във Facebook заяви, че е съсобственик на „интелектуалната собственост“ на всички материали, използвани в „обучението“. Той заяви, че всички платени пари се използват за покриване на разходите и че „няма нужда“ да превръща групата в бизнес.

Междувременно други участници в активизма срещу локдауна – включително групи, които са ангажирали по-основни скептици по отношение на затварянето – се опитаха да се трансформират в нещо друго.

Save Our Rights UK (SORUK) – основната организация, която стои зад някои от най-големите протести срещу локдауна в центъра на Лондон и която отрича да е организация, подкрепяща теорията на конспирацията – продължи да се опитва да се утвърди като защитник на по-широките граждански свободи, обвинявайки утвърдени правозащитни организации като Liberty, че се провалят по време на затаварянето.

Активисти на SORUK, които са представители на целия политически спектър, могат да бъдат открити по време на миналогодишните партийни конференции, като изглежда са положени усилия да се гарантира, че уебсайтът на организацията е свободен от неудобни асоциации с фигури като Дейвид Айк, теоретик на конспирацията, с когото преди това е споделяла платформа.

В друга област някои от тези, които бяха в челните редици на антиваксърския активизъм и подклаждането на конспиративни теории, насочиха енергията си към домашното обучение.

Един пример за това може да се намери в Източен Съсекс, където организация, наричаща себе си Hope Sussex Community Hub, се опитва да изгради нещо, което описва като „общност от свободолюбиви хора“, насърчавайки оцеляването и събирайки средства, за да съществува „извън контрола на държавата“.

Сред участващите са бивши членове на Британската национална партия (БНП) и бивш военен, който стои зад паравоенна група за борба с ваксините, която миналата година попадна в заглавията на вестниците заради провеждането на обучения за пряко действие в подготовка за водене на „война“ срещу правителството.

Подадените през октомври документи в Companies House от „Hope Sussex Community – Home of Positive Energy“ описват нова компания, „създадена, за да обслужва интересите на нашата свободолюбива общност, семействата, които се обучават вкъщи, и тези, които желаят да отдават помещения под наем“.

Сред тримата ѝ директори е Сейди Сингъл, бивш съветник от БНП, която се включва активно в движението срещу локдауна и в отричането на коронавируса. Събитията са включвали тридневен „музикален фестивал на свободата“, в който са участвали изпълнителите Right Said Fred и диджеят Дани Рамплинг.

Съпругът на Сингъл, Мат, заяви пред „Гардиън“, че са били честни за миналите си връзки с БНП, за които той обвинява „наивността“, и че са били посрещнати с „приемане и разбиране“ след участието си в анти-локдаун действията.

Всички наставници, които ползват помещенията на Hope Sussex, са проверени от властите и имат застраховка за гражданска отговорност, каза той.

Сега отхвърлен от бившите активисти в Ливърпул, които го смятат за „острие“ на техните предполагаеми глобални врагове, Луис от Ливърпул все още гледа със симпатия на много от тях, добавяйки, че психичното заболяване също е било фактор.

„Говорим и за хора, които са се поддали на крайно десни идеи, на които са били постоянно изложени през последните две години“, допълва той.

„Всички ние влязохме в капана. Те бяха готови да погълнат всички наивници. И оттогава го правят“.

Текстът е публикуван в „The Guardian“ от Бен Куин. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук