Соледар, Украйна
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/Facebook

Днес руските и украинските сили водиха интензивни боеве за град Соледар в Източна Украйна – етап от стремежа на Москва да завладее целия регион Донбас – като изглежда, че руснаците имат надмощие.

Превземането на Соледар и неговите солни мини от Москва би имало символична, военна и търговска стойност за Русия. Ето защо.

Символична стойност

Превземането от Русия на Соледар, чието население преди войната е било малко над 10 000 души, би било рядък успех за войските на Москва след отстъпленията на север, североизток и юг през миналата година.

Той се намира в украинската Донецка област, която Москва едностранно заяви, че е анексирала през септември, въпреки че е окупирала само част от района. Превземането на региона е широко разглеждано като военна цел на Кремъл.

Групата на руските наемници „Вагнер“ играе важна роля в офанзивата и нейният ръководител Евгений Пригожин ще може да използва превземането на града, за да подобри авторитета на организацията си в Русия.

Офанзивата на Бахмут

Соледар се намира на по-малко от 10 км. североизточно от град Бахмут, където от месеци се водят сражения в една от най-кървавите битки във войната, наречена „месомелачка“. Ако Русия успее да превземе Соледар, тя вероятно ще може да използва тази позиция, за да засили атаката си срещу Бахмут. Тя би могла също така да се опита да атакува тиловите позиции на Украйна там, за да обкръжи града.

„Но това (превземането на Соледар) не би означавало, че украинската отбранителна линия или фронт са се сринали и че ще се наложи да се отстъпва на нови отбранителни линии“, каза Олександър Мусиенко, анализатор от Киев.

Солни мини

В Соледар се намират и пещерни солни мини, които са собственост на държавното предприятие „Артемсил“, което доминираше на украинския пазар, докато не спря производството няколко месеца след нахлуването на Русия. От основаването си в края на XIX в. досега предприятието е произвело повече от 280 млн. тона сол. Мините достигат дълбочина 200-300 метра и имат тунели с обща дължина 300 км., според местен туристически уебсайт.

Някога предприятието е било считано за едно от най-големите в Източна Европа и е изнасяло сол за 20 държави. Веднъж в една от мините е бил пуснат балон с горещ въздух, за да се демонстрира дълбочината им.

Солните мини биха могли да служат като търговски доходоносен актив, както и да се използват за съхранение на боеприпаси и оръжия извън обсега на украинските ракети.

Миналата седмица официален представител на САЩ заяви, че Пригожин се интересува от придобиването на контрол върху солта и гипса от мините край Бахмут. Самият Пригожин е говорил за „подземните градове“ на Бахмут, като е заявил, че в тях могат да се съхраняват войски и танкове.

Текстът е публикуван в „Ройтерс“, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук