Във великотърновското село Арбанаси днес беше поставен абсолютен рекорд, който вероятно ще бъде вписан и в книгата на Гинес – над 4500 души от цялата страна се събраха и станаха част от най-голямата сватба. Събитието ще бъде запомнено заради идеята – хиляди съмишленици заедно да пресъздадат старите български традиции.

Младоженците Ива и Георги решиха да се венчаят като спазят всички стари традиции, които някога били задължителна част от всяка българска сватба. Подготовката за събитието е траела повече от преди година.

Традицията повелява тежката българска сватба да почва с наддаване и крадене на булката. Младоженците Георги Георгиев от Луковит и Ива Янчева от Бургас се венчаха в храма на един от манастирите в Арбанаси, а после си казаха „Да“ и пред хилядите гости, които ги посрещнаха на поляните край селото.

Съпрузите разказват, че никога не са си представяли модерна сватба. И двамата посвещават животите си на опознаването на българските традиции и фолклор и по думите им точно това е нещото, което преди време ги е събрало.

Видеото на „Асошоейтед прес” може да видите тук:

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук