Президентът Доналд Тръмп ще се завърне като главнокомандващ продажбите на Америка в петък, опитвайки се да убеди една скептична група от глобалния елит в Давос, че е добър за бизнес.

Очаква се 71-годишният подстрекател да задвижи Америка като икономически възобновяваща се и място за правене на бизнес, по време на основното си обръщение в края на Световния икономически форум (СИФ) в швейцарските Алпи.

„Ако не сте мажоретка за вашата компания или вашата страна, тя няма да работи“, каза Тръмп, отправяйки посланието си по време на среща с европейските главни изпълнителни директори в края на четвъртък.

Но след бурна първа година в кабинета, казаното от Тръмп ще бъде колкото за него самия, толкова и за Америка.

В Давос той е изправен пред публика от политици, банкери и титани от индустрията, които гледат на него и неговите по-националистични политики със загриженост, граничеща с неуважение.

Денят започна с рядко извинение от страна на американския лидер за препредаване в Туитър на видеоклиповете на британската крайно дясна група, очевидно показващи ислямистко насилие.

„Ако ми кажете, че са ужасни расисти, със сигурност ще се извиня, ако искате да направя това“, каза той на Пиърс Морган в „Добро утро, Великобритания“ по време на интервю, проведено в Давос и излъчено в петък.

Тръмп предизвиква гняв във Великобритания през ноември, когато бързо препредаде три антимюсюлмански видеозаписи, публикувани от Джайда Франсен, заместник-шеф на „Великобритания на първо място (First Britain), който през 2016 г. беше осъден за тормоз на религиозна основа на мюсюлманка.

Тазгодишният Уудсток на глобалния капитализъм в Давос бе доминиран дружното притеснение от протекционизма на Тръмп, и размириците на валутните пазари, причинени от неговия финансов министър.

Очаква се Тръмп да заяви, че благоприятните за бизнеса данъчни реформи и решимостта за премахване на регулирането, са довели до просперитет и процъфтяващ фондов пазар.

Неговият език в Давос досега показва, че е по-малко вероятно той да подчертае програмата си „Америка на първо място“ и заплахите за прекратяване на сделките, които стоят на основата на световната търговия.

„Мисля, че истинското послание е, че искаме голямо благоденствие и искаме велик мир“, каза Тръмп в навечерието на речта си. „Много хора се връщат в Съединените щати. Виждаме огромни инвестиции.“

Бившият магнат на недвижимите имоти се радваше на топъл прием по време на вечеря в четвъртък с изпълнителния директор на „Сименс“ Джои Кезер, Марк Тъкър от HSBC и няколко други европейски босове.

В уводните си думи всеки директор набързо наблегна на големината на американската си работна ръка, многото изсипали се в Америка милиарди или похвалиха намаляването на данъците.

Тръмп – който направи име в политиката, като халосваше елити, обещавайки да се бори за „забравените хора“ и пренебрегвайки спецификата на политиката – се засмя и изрече комплименти за предприемаческия дух на своите гости.

Не всички в Давос обаче бяха доволни да видят Тръмп, доколкото различни групи показаха протестни съобщения в близките планини.

Когато усмихнатият Тръмп пристигна в центъра, една жена-почитател грабна автограф, но други делегати промърмориха – далеч от неговите уши – че биха искали да го замерват с плодове.

След срещи с лидерите на Великобритания и Израел, Тръмп трябва да разговаря с президента на Руанда Пол Кагаме, преди да се обърне към форума като цяло.

С Кагаме, който понастоящем председателства Африканския съюз, Тръмп вероятно ще се опита да обърне страница на своите обидни коментари за африканските страни.

Слаби очаквания –

Заключителната реч на Тръмп ще сложи капак на седмица, през която администрацията му обяви нов пакет от търговски тарифи, насочени срещу Китай и Южна Корея, и предизвика сътресения на валутните пазари с появата на по-слаб долар, преобръщащ десетилетия на международен консенсус.

Но президентът настоя в интервю за CNBC, че коментарите за долара от неговия финансов министър Стивън Мнучин са били неправилно цитирани и подчерта, че самият той иска да види „силен долар“. Това изявление помогна да се преодолее тенденцията на пазарите, които видяха тази валута да достигне тригодишно дъно спрямо еврото тази седмица.

Слабият долар потенциално би могъл да стимулира американските износители, изпълнявайки част от мантрата на Тръмп „Америка на първо мястов“, но причини главоболия за всички други търговски нации.

Преди година светлината на прожекторите в Давос бе за китайския комунистически лидер Си Цзинпин, който пое факела на световната търговия, за да се наслаждава на заможна аудитория, след стреса от встъпването в длъжност на Тръмп.

Елитът в Давос сега е готов да види коя версия на Тръмп ще говори в петък следобед – приятелски настроен към бизнеса магнат или лидера, който смъмри останалия свят на Общото събрание на ООН миналия септември.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел „откраднаха шоуто“ в Давос, е мнението на Робърт Каплан от Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон, след като европейските лидери произнесоха отделни речи в сряда, за да отговорят тръдо на манифеста на Тръмп.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!