Апофис, астероид
Снимката е илюстративна.

Астероид с размерите на товарен камион ще премине покрай Земята в една от най-близките срещи, регистрирани някога – на разстояние една десета от орбитата на повечето комуникационни сателити.

От НАСА съобщиха, че новооткритият астероид ще премине на 2 200 мили (3 600 км)

над южния край на Южна Америка

в 19,27 ч. източно американско време в четвъртък (14:27 ч. българско време в петък).

От НАСО заявиха, че близкото преминаване е без шанс да удари Земята. Дори и да се приближи много повече, учените твърдят, че по-голямата част от астероида ще изгори в атмосферата, а по-големи парчета може да паднат като метеорити.

Системата на НАСА за оценка на опасността от сблъсък, наречена Scout, бързо изключи възможността за удар, заяви нейният разработчик Давиде Фарнокиа, инженер в Лабораторията за реактивно движение на агенцията в Пасадена, Калифорния.

„Астероидът ще се приближи изключително близо до Земята“, каза Фарнокиа. „Всъщност това е едно от най-близките приближавания на познат обект в близост до Земята, регистрирани някога.“

Откритият в събота астероид,

известен като 2023 BU, се смята, че е с диаметър между 3,5 м 8,5 м.

Той е забелязан за първи път от същия любител-астроном в Крим, Генадий Борисов, който през 2019 г. откри междузвездна комета. В рамките на няколко дни астрономите от цял свят направиха десетки наблюдения, които им позволиха да уточнят пътя на астероида.

По време на преминаването му този път ще бъде драстично променен от земната гравитация. Вместо да обикаля около Слънцето на всеки 359 дни, той ще премине в овална орбита с продължителност 425 дни, според НАСА.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук