бакшишът е задължителен
Те не херасват касовите бележки като такива.

Сядаш в заведение и бакшишът е задължителен. Този призив дойде от председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Според него бакшишът за сервитьорите трябва да се легализира, но да не бъде облаган с данък. В много държави в чужбина в сметката пише „tip is included“ – „бакшишът е включен“ и 10% от сметката на клиента влизат директно в сметката на сервитьора. Това значи, че всеки клиент, когото тези хора обслужат, ще остави 10%, посочи той.

„Считам, че това е жест от страна на клиента към сервитьора, защото е доволен от свършената работа. Може да не сте доволни от самото заведение или даден продукт, но ако човекът, който ви обслужва, го е направил както трябва – това е нещо, което вие лично ще оставите на него. Смятам, че не трябва да бъде облагано с данък, но трябва да има регулация“, заяви Алибегов.

Председателят на финансовата комисия в парламента Петър Чобанов (ДПС) обаче казва, че ако за това има регулация, то

трябва да се обложи с данък.

Алибегов изтъкна, че в българските закони не съществуват думите „бакшиш“ или „сервиз“.

„Легализирането на бакшишите е много хубаво нещо, защото сервитьорите ще могат да използват това като допълнителен доход. Да го използват при кандидатстване за кредит, но пак считам, че това трябва да е необлагаемо“, коментира Ричард Алибегов.

Сервитьорът Радостин Ралев коментира пред bTV, че не е правилно бакшишът да се облага, защото клиентите оставят допълнителна сума, ако са доволни, и че по този начин ще се отнеме стимулът за работа на сервитьорите.

„Когато получим бакшиш, значи, че сме си свършили работата добре“, каза Ралев.

„Не е добре да се облага, защото това са едни бързи пари, които аз днес си ги изкарвам и не се надявам на една заплата. Така ще ги получавам със закъснение, а ние примерно реално работим 2 дни в седмицата“, заяви Мариела Пилонтова пред bTV, която работи в същото заведение.

Алибегов уточни, че момента българските сервитьори разделят оборота от бакшишите си.

„Работи се така: оборотът в левия джоб, бакшишът в десния джоб. Това е сложно, това е смешно и в това няма нищо европейско. Сигурен съм, че ще се съгласят да плащат и данък сервитьорите, ако се направи както в чужбина“, каза още той.

В съседна Румъния посрещнаха 2023 г. с въвеждането на данък върху бакшиша, който клиентите оставят в заведенията. Това, разбира се, важи най-вече за бакшиша, плащан с банкова карта, тъй като парите, давани в брой, е малко вероятно да бъдат регистрирани в касовия бон.

Още новини от деня – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук