депутати

Депутатите приеха на първо четене две предложения за промени в Закона за съдебната власт. Първият проектозакон, който бе гласуван, е внесен от „Възраждане“ и се отнася до извеждане на Националната следствена служба от „системата на прокуратурата“ и обособяването ѝ като самостоятелен орган в съдебната власт. Вторият проект е внесен от Министерски съвет и предвижда засилване на ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействието на корупцията в съдебната власт.

Двата законопроекта бяха обсъдени в обща дискусия, като първо бяха гласувани предложенията на „Възраждане“. Той събра 117 гласа „за“, 20 „против“ и 48 „въздържал се“. „За“ законопроекта гласуваха ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“, БСП. „Против“ бяха малка част от „Продължаваме промяната“ и мнозинството в „Демократична България“. Повечето депутати от ПП се въздържаха, както и всички участвали в гласуването от „Български възход“.

Възраждане, съдебна власт
Гласуване предложенията на „Възраждане“

След това на гласуване бе подложен и проектът, внесен от Министерския съвет. Той бе приет със 166 гласа „за“, 0 „против“ и 28 „въздържал се“.

Проектът бе подкрепен от ГЕРГ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, БСП, „Демоккратична България“, „Български възход“. „Възраждане“ се въздържаха.

МС, съдебна лваст
Гласуване предложенията на МС

След гласуването, депутатите започнаха разискване отделните пет законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат създаване на механизъм за наказателно преследване на главния прокурор. За да бъдат приети промените, те трябва да минат през ресорните комисии и гласувани на второ четене в пленарната зала.

Не е ясно дали Парламентът ще има техническото време да приеме промените окончателно на второ четене, като това важи както за промените в Закона за съдебната власт, така и за тези в Наказателно-процесуалния кодекс, в случай, че бъдат приети по-ъсно днес.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук