Ресторантьори и собственици на нощни клубове и дискотеки заплашват с гражданско неподчинение чрез едновременно отваряне на заведенията по италиански модел на фона на заявки за разхлабване на мерките.

„Ако до 2 седмици не се вземе решение за отваряне на нашия сектор, тъй като ние сме на последно място по заболеваемост в Европа, ние няма накъде да паднем повече – ще приложим италианския модел. Всички заведения ще отворят в един ден и ще работят оттук нататък. От един момент нататък вече няма какво да се губи. Повече няма да чакаме“. Това написа на фейсбук страницата на Българската асоциацията на заведенията (БАЗ) нейният председател Ричард Алибегов.

Днес ви питаме: Какви трябва да са следващите действия на затворените бизнеси, не само заведенията, ако щабът реши да…

Публикувахте от Българска Асоциация на Заведенията – БАЗ в Неделя, 17 януари 2021 г.

 

От асоциацията публикуваха анкета към своите членове, с която се очертават основните искания, около които да се търси обединение: Организиране на национален протест; обявяване на Гражданско неподчинение по примера на Италия; нациоанален протест; компенсации за всички до 31.01.

По-рано през деня в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова коментира темата.

„Предстои обсъждане на предложението ресторантите, по примера на хотелите, да отворят при капацитет от 50%

и да работят от 6 часа сутринта до 22 часа, ако епидемичната обстановка позволява това разхлабване на мерките“, заяви тя.

Обсъжда се и идеята ресторантите да работят с предварителна резервация със стриктно спазване на разстояние между масите и пълна дезинфекция, което обаче не е възможно за всички. Всички тези предложения тепърва ще се координират с Националния оперативен щаб. „Туристическият сектор е най-пряко засегнат от коронакризата. В постоянен контакт съм с бранша, но най-важни са животът и здравето на хората“, заяви министър Николова.

Темата беше коментирана и от социалния министър Деница Сачева в ефира на Нова телевизия.“Възможно е стъпково отваряне на нещо ново на всеки две седмици. Тези действия предстои да бъдат изясненени тази седмица. Има предложения да се започне със зимните курорти, защото за тях сезонът почти приключва. Може би от средата на месец февруари – за ресторанти и заведения на територията на големите градове.

За моловете рестрикциите ще продължат още малко”, допълни Сачева.

Тезата на здарният министър Костадин Ангелов е, че когато дадена мярка се разхлабва, трябва да се гледа цялостната картина. Той изброи и приоритетите – образование, здравеопазване, спорт. „Ресторантьори и хотелиери са много важен бранш, но те не са наш приоритет в момента. Нацията трябва да е образована и здрава, трябва да позволим на учениците и младите хора да спортуват, това са нашите приоритети“, допълни той тази сутрин при получаването на втора доза ваксина.

Припомняме, че на 15 януари стотици ресторантьори в Италия отвориха врати въпреки противоепидемичните мерки, които според собствениците убиват малкия и среден бизнес и ограничават правата и свободата на хората. В социалните мрежи посетители качиха клипове от различни препълнени заведения.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!